Михајловић: ЕПС неће бити приватизован, неће отпуштати радника

ЕПС неће бити приватизован нити ће оптуштати раднике, рекла министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и додала да је циљ реформе јачање и ширење тог предузећа, које треба да буде "регионални играч"
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Kostolcu Foto: Tanjug/video
Фото: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Костолцу Фото: Танјуг/видео

КОСТОЛАЦ: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је данас да ЕПС неће бити приватизован нити ће оптуштати раднике, као и да циљ реформе јачање и ширење тог предузећа, које треба да буде "регионални играч".

"То је визија и то је циљ реформе ЕПС-а", поручила је Михајловић одговарајући на питања новинара у Костолцу.

Поручила је да ЕПС неће отпуштати раднике, већ напротив да ЕПС-у недостаје стручна радна снага и да су том предузећу потребни људи, од најстручнијих до обичних радника.

"То значи ширење и јачање ЕПС-а и његова регионална позиција. Србија има фантастичну позицију као земља и ЕПС треба да следи ту позицију Србије и да буде регионални играч", поручила је Михајловић.

Подсећа да је влада недавно донела два важна закључка од којих се један један тиче будућности ЕПС, а други промена у Србијагасу.

"То тачно за почетак значи, као први корак али не и једини, када причамо о ЕПС-у раздвајање дистрибутивне делатности, ОДС (оператор дистрибутивног система) свакако постоји, али један део и запослених и техничких центара постоји унутар ЕПС-а и то мора негде да се споји и да буде много ефикасније и прегледније", истиче министарка.

Каже да циљ промена није само раздвајање делатности него даљег већег улагања у те делатности.

"У дистрибутивни систем мора да се уложи пуно новца, он мора да смањи своје техничке и нетехничке губитке и мора да постане модерно предузеће. Као што ће у ЕПС - у потпуно другачије изгледати план инвестирања, јер ће ЕПС да повећа своје инвестиције у хидроелектране, као и заштиту животне средине", навела је Михајловић.

Министарка истиче да је ЕПС база енергетске безбедности наше земље и да због тога ЕПС неће бити приватизован нити ће отпуштати своје раднике.

Када је реч о реформи Србијагаса, Михајловић каже да је први корак исто одвајање делатности дистрибуције и делатности транспорта гаса.

"Та два предзећа не могу да буду одвојена само на папиру. Транспортгас је јако важно предузеће и мора да има своје запослене и своју имовину".

И као ОДС тако и Транспортгас и дистрибуција гаса морају да имају лиценце, рекла је Михајловић, додајући да не живимо у средњем веку већ у озбиљној и модерној држави.

Каже да следи наставак инвестирања Србијагаса у интерконекторе са регионом.

"Ми се повезујемо са доста земаља у региону и морамо да градимо наше интеконкције са реигоном. Дакле, једно је правно- административни део поделе делатности, да би уопште знали где су трошкови и приходи, а други део јесте наставак и повећано инвестирање".

Михајловић поручује да и ЕПС и Србијагас могу да буду много јаче компаније него што су сада.

Такође, истиче да реформисање не значи повећање цена, нарочито када је реч о Србијагасу, већ да може да допринесе паду цене природног гаса. Додаје да има пуно таквих примера.

За грађане је најважније да имају квалитетну испоруку струје и гас доброг квалитета, каже Михајловић.

Михајловић: Изградња блока “Костолац Б3” мора бити бржа

- Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је данас у Костолцу кинеским извођачима “ЦМЕЦ”, који граде нови блок “Костолац Б3”, да морају стати у ред успешних кинеских компанија које послују у Србији и заврше изградњу тог блока у што краћем року.

Михајловић је новинарима рекла да изградња новог блок увелико касни, да је тај извођач био један од првих који је најавио да ће изградња каснити због пандемије и истакла да су за завршетак радова дали нови рок, крај 2022. године.

“Нови предлози од извођача су за нас неприхватљиви, а то је да би овај блок требало да буде завршен крајем 2022. године, то за мене значи 2023. година. Из искуства које имам од претходних година знам да је могуће покренути радове много брже и то је разлог зашто сам ја данас овде”, рекла је Михајловић.

Истиче да је желела да заједно са директором ЕПС-а Милорадом Грчићем пошаље јасну поруку извођачима да ни Министарство ни ЕПС “неке ствари неће толерисати”, без обзира на уговор који је, каже, кључ у руке.

Михајловић је казала да је Министарство именовало људе који ће зједно са ЕПС-ом чинити један мали тим који ће помагати извођачу у смислу људства и довожења опреме на време.

Поручила је да је то највеће градилиште у области енергетике и истакла да је изградња блока “Костолац Б3” јако важна за енергетски систем Србије.

Истакла је да је уговор са кинеским извођачем о изградњи тог блока потписан 2013. године.

Михајловић је навела и да на том градилишту има више грађевинских дозвола него радова, да недостају радници, инжењери, али и много више ефикасности.

“Као неко ко је водио саобраћај и велика градилишта, морам да признам да ниједно градилиште није стало нити је успорило свој рад током пандемије у грађевинарству и саобраћајају. Исто тако очекујем да се ствари и овде поправе”, подвукла је Михајловић.

Каже да је ЕПС-у потребан тај блок, ако и нове инвестиције, те најавила да се у 2021. може очекивати више улагања, нарочито у заштити животне средине, а која ће довести до јаке електропривреде.

Милорад Грчић рекао је да је стање на градилишту у Костолцу у значајној мери у фази кашњења, те да је изгубиљено пет година од потписивања уговора до почетка радова 2018.

“Ово је један од најважнијих пројеката за ЕПС, изградња 350 мегаватног блока. Важно је да се што пре заврши и буде на мрежи. Уговор је по принципу кључ у руке. Срећан сам због помоћи коју ћемо имати од Министарства, јер овај пројекат доприноси стабилности ЕПС-а и стабилности снабдевања електричном енергијом”, рекао је Грчић.

Додао је да је уверен да ће, без обзира на све проблеме, радови бити убрзани и да ће се почетком 2021. видети значајне промене на градилишту.

Наиме, нови блок „Костолац Б3“ снаге 350 Мв, једна је од највећих инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији након скоро три деценије.

ЕПС ће добити модеран, ефикасан блок који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

Очекивана годишња производња око 2,2 милијарде киловат-часова електричне енергије.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, који је потписан 21. августа 2009.

Пакет пројекат оквирно је уговорен 2010. године са компанијом CMEC (China Machnery an Engineering Corporation), једном од две највеће кинеске компаније из области енергетике и одвија се у две фазе.

Уговор за другу фазу потписан је 2013. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести