Михајловић: Идуће године можемо имати ЕПС на здравим ногама

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ЕПС и ново руководство ове компаније имају пуну подршку ресорног министарства и државе, као и да верује да идуће године можемо имати ЕПС на здравим ногама.
dalekovodi eps
Фото: Tanjug

Ситуација је компликована и тешка због енергетске кризе и рата у Украјини, који не знамо кад ће се завршити, а зима је пред нама и велики су напори да се за њу припремимо. Стабилизација ЕПС-а је кључна, јер у енергетској безбедности све почиње и све се завршава с ЕПС-ом, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ К1.

Према њеној оцени, велики систем као што је ЕПС не може да се подигне за годину дана, "а чињеница је да се годинама нико није бавио коповима, да није произведено ни довољно откривке, да количине угља нису довољне".

Не може за годину дана да се произведе довољно свега да се надокнади шест година нерада, недовољног улагања у опрему, ремонти који нису рађени кад је требало, истакла је Михајловићева.

Она је додала да није лако преузети вођење ЕПС-а у тренутку кад је ова компанија на климавим ногама, а кад постоји тако озбиљна криза у Европи.

Свакако да је ново руководство стручније него претходно, јер је на његовом челу инжењер који има ауторитет и велико искуство у систему, рекла је Михајловићева.

Говорећи о могућем повећању цене електричне енергије, Михајловићева је рекла да сагласност за цену електричне енергије даје АЕРС (Агенција за енергетику), али да је важно да цена која се буде одређивала буде одржива и за ЕПС, и за грађане, и за привреду.

Она је подсетила и да је Министарство направило услове да већи број грађана буде обухваћен олакшицама и да они који су социјално угрожени могу да плаћају нижу цену електричне енергије, гаса и топлотне енергије.

Михајловићева је додала да је важно да се у наредном периоду ЕПС више усмери на улагања у обновљиве изворе енергије (ОИЕ) и да већ постоји заинтересованост инвеститора за ове пројекте.

За нас је важно да енергија из капацитета који користе ОИЕ, било да је ветроелектрана или соларна електрана, који неки инвеститор изгради у сарадњи са ЕПС-ом, може да се користи прво за наше потребе, да помогне да будемо самодовољни у електроенергетици, а онда да се вишак те енергије извози, рекла је Михајловићева.

Кад је реч о истрази узрока несреће у којој је погинуло осам рудара у руднику "Соко“, она је изјавила да тужилаштво сада води истрагу и да ће вештаци прегледати све извештаје који су до сада урађени.

С друге стране, о будућности ''Ресавице'' морамо да говоримо отворено, јер је реч о предузећу у којем ради око 3.500 људи, у деловима Србије који су неразвијени, и треба да нађемо начин да ти људи живе боље, истакла је Михајловићева.

Она је објаснила да је пола милијарде евра дато за плате за 10 година, кроз субвенције, а "из производње не може да се задовољи ниједан проценат потреба термоелектрана".

Треба да размишљамо како да помогнемо тим крајевима да људи живе боле и здравије, рекла је Михајловићева, како је навела прес служба потпредседнице Владе.

Обустава гаса из Украјине неће утицати на Србију

Министарка рударства и енергетике изјавила је, поводом најаве Украјине да ће обуставити транзит гаса у Европу, да то неће утицати на Србију, јер наша земља добија гас из Балканског тока.

Украјина је саопштила јуче да ће обуставити проток гаса преко те транзитне станице, којом се, како је навела, испоручује скоро трећина гаса из Русије у Европу кроз Украјину, при чему је окривила Москву за тај потез и најавила да ће проток гаса преместити на неку другу руту.

Михајловић је рекла за Танјуг да уколико Украјина обустави траспорт гаса у Европу, то неће утицати на нашу земљу, јер добијамо гас из Балканског тока редовно и у довољним количинама.

Украјина ће један део гаса да преусмери преко другог гасовода, а чак и да то не ураде ми смо обезбеђени по питању гаса, казала је Михајловић.

Истакла је да је веома значајно то што Србија добија гас из Балканског тока и навела да то није било тако до пре две године, када је држава имала могућност испоруке гаса само из Украјине.

Да имамо данас само ту могућност ми бисмо били у озбиљном проблему, наша индустрија данас не би имала гас, казала је Михајловић.

На питање када ће почети преговори Србије са Русијом о новим испорукама гаса, Михајловић каже да су предузећа "Србијагас" и "Гаспром" већ почели да преговарају, те да је за нашу земљу важно да има и повољну цену гаса, али и довољне количине.

Преговори се врше између педузећа "Србијагас" и "Гаспром", ја верујем да су ти преговори већ почели. За нас није важно само каква ће цена гаса бити, за нас су важне и количине, истакла је министарка.

Михајловић каже да наша земља према постојећем уговору добија шест милиона метара кубних гаса на дневном нивоу, те да имамо и одређене уговоре за додатне количине гаса.

Разлика између дневног и зимског трошења је 6: 1, то значи да ми сада трошимо око 4.5 милиона на негде око 14,15 милона метара кубних дневно колико трошимо зими, објаснила је Михајловић.

Када је реч о складишту гаса у Банатском Двору, министарска подсећа да је Банатски Двор у већинском власништву "Гаспрома", а да наша држава има удео од 49 одсто, и истиче да се гас пуни свакодневно и да га има за наредна 24 дана.

Михајловић наводи да из Банатског Двора може да се испумпа дневно само пет милиона метара квадратних гаса и да је зато план да у наредном периоду Србија има своје складиште, како бисмо могли да испумпамо и веће количине гаса.

Следеће године ће да почну радови на новом складишту јер Србија мора да има своје складиште које ће имати такав капацитет да можемо да испумпамо много више од пет милиона метара кубних гаса, казала је Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести