Министарство: Градња Сремска Рача-Кузим кошта 120 милиона евра

БЕОГРАД: Деоница Сремска Рача - Кузмин на аутопуту од Београда до Сарајева, чија би изградња требало да почне у јуну, биће плаћена турској компанији Ташјапи 225 милиона евра, иако сходно њеној дужини не би требало да кошта више од 120 милиона евра, пише Данас, а ресорно министарство то демантује и истиче да је вредност градње тог дела аутопута управо 120, а не 225 милиона евра.
autoput gradnja, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је тако реаговало на данашњи текст тог листа под насловом "Изградња преплаћена као компензација фирми блиској Ердогану?" и наднасловом "Аутопут Сремска Рача - Кузмин од свега 17 километара кошта чак 225 милиона евра".

Како је наведено у саопштењу министарства, чињенице говоре да је вредност комерцијалног уговора са компанијом Ташјапи вредан укупно 250 милиона евра и то: 220 милиона евра за изградњу деонице од Кузмина до Сремске Раче у дужини од 17 км, од којих је 100 милиона евра предвиђено за изградњу новог моста преко Саве, а 120 милиона за изградњу деонице аутопута и пет милиона евра за пројектно-техничку документацију на том пројекту.

Такође, 25 милиона евра је намењено за пројектно-техничку документацију за деоницу Пожега - Ужице - Котроман, други крак ауто-пута према Сарајеву. 

"Значи, конкретно, 17 км ауто-пута коштаће 120 милиона евра, што је, гле чуда, таман онолико колико и ви сматрате. Да не помињемо да су сви ови подаци изнети још 19. децембра прошле године на конференцији за медије у Влади Србије", истичу у Министарству грађевине.

То министарство наводи да "разуме потребу уређивачке политике Данаса да са дужном пажњом, сумњом и скепсом гледа у сваки потез Владе Србије и Министарства грађевинарства, као и праксу листа Данас да у сваком уговору о инфраструктурним пројектима покушава грозничаво да пронађе некакав криминал и корупцију".

"Али, не разумемо да се часним новинарским послом бавите тако што изврћете и прикривате чињенице. То не приличи ни новинарима почетницима који извештавају о пуцању водоводне цеви у Ритопеку, а камоли искусним уредницима и новинарима. Зато верујемо да ћете имати разумевања што на овај текст реагујемо у једном другачијем тону".

Министарство грађевине додаје да се у спорном тексту и његовој опреми наводи да је министарство закључило уговор са турском компанијом Ташјапи вредан 225 милиона евра за изградњу 17 километара аутопута и износи се став да тај посао "сходно његовој дужини не би требало да кошта више од 120 милиона евра”.

"Тако да заиста, читајући текст, неко може да помисли да у Влади Србије стварно постоје неки људи који су спремни да изградњу једног километра аутопута у равној Војводини плате више од 13 милиона евра! А према вашој рачуници километар тог аутопута не би смео да кошта више од седам милиона".

Додаје се да тада у тексту почиње и филмски заплет који уводи анонимни саговорник. 

"Он (или она) не само што се ишчуђава над оваквом математиком, већ тачно зна да су цене изградње километра аутопута ''преувеличане као компензација турској фирми Ташјапи, иначе блиској турском председнику Ердогану, с обзиром на то да је она ангажована на изградњи јефтиних станова на југу Србије''. Додуше, овај анонимни саговорник на крају уводи и податак да ће се на овој деоници аутопута градити и нови мост... Чекајте, откуд сад мост, какав мост, запитаће се можда читалац текста", кажу у министарству.

Само пажљиви и упорни читалац наоружан великим стрпљењем успеће да дође до краја текста у коме може да пронађе одговоре на питање колико заправо све ово кошта, наводи се у саопштењу и додаје да је реч о чињеницама које је министарство Данасу доставило, као што и увек доставља све податке које од њих затраже.

Како је наведено, министарство је свесно чињенице да се у нека прошла времена у јавности није много говорило о инфраструктури и великим пројектима и да деоница од Уба до Лајковца добро показује и зашто, "јер да су се медији тиме бавили сигурно извођачи не би успели да направе аутопут од блата".

"Верујемо и да поједини медији и новинари још не могу да схвате да су сви подаци о пројектима доступни и да то министарство нема шта да крије, као што нисмо никад ни покушали да сакријемо, попут неких, један нови мост који ће бити изграђен на деоници аутопута од Кузмина до Сремске Раче", саопштило је Министарство грађевине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести