НАСТАВЉА СЕ СНАЖАН ПАД Процена да је у фебруару инфлација била око 5,5 одсто

БЕОГРАД: Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да се у Србији и у овој години наставља снажан пад инфлације и да је међугодишња инфлација у јануару смањена на 6,4 одсто.
Танјуг/Немања Јовановић
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

"Наша процена је да је инфлација у фебруару и додатно успорила на око 5,5 одсто међугодишње", рекла је она на стручној конференцији у централној банци Србије "Инстант плаћања, Глобална инспирација".

Гувернерка је навела да се наставља са опрезним анализама домаћих и међународних фактора и како је нагласила НБС је спремна да додатно делује уколико то буде потребно.

"НБС је више од деценије одржавала стабилност девизног курса кроз правовремене, објективне интервенције на девизном тржишту у оба смера, чиме је допринела не само нижој базној инфлацији, већ и очувању поверења у пословно и инвестиционо окружење", рекла је Табаковићева.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Према њеним речима, стабилан курс је кључни елемент монетарне и финансијске стабилности у Србији и има важну улогу у стварању повољног окружења за привреднике и грађане.

Она је нагласила и да су високе девизне резерве темељ отпорности земље на међународне поремећаје и да ће НБС и даље остати посвећена чувању стабилности динара према евру као основу макроекономске стабилности.

Гувернерка централне банке Србије је подсетила и да су за развој привреде као и платног екосистема од кључне важности стабилни и предвидиви услови пословања који се огледају у кретању макроекономских индикатора.

"Упркос изазовима које носи глобална неизвесност, НБС је пажљиво одмеравала своје одлуке, постепено пооштравала монетарну политику у борби са инфлацијом користећи све расположиве инструменте и доприносећи на тај начин очувању укупне макроекономске стабилности у земљи", рекла је она.

Додала је да је без обзира на "вишедимензионалну кризу и када се многе развијене земље боре са рецесијом", Србија успела да очува економски раст и забележи раст запослености.

 "Након достизања врхунца инфлације у марту прошле године, она се од тада налази на стабилној опадајућој путањи и наставак њеног смањења очекујемо и у наредном периоду. Паду инфлације у великој мери је допринела монетарна политика одмереним, али правовременим повећањем каматних стопа, што је повољно утицало и на стабилизацију инфлационих очекивања", рекла је Табаковић.

Гувернерка је подестила и да је централна банка Србије оператер шест платних система и да је својим активностима обезбедила поузданост њиховог рада, као и сигурност и ефикасност извршавања платних трансакција у тим системима.

" У овом тренутку инстант плаћање се поред стандардног преноса средстава с рачуна на рачун, користи и за плаћање рачуна путем скенирања NBS IPS QR кода, плаћање на физичким и интернет продајним местима и пренос средстава путем броја мобилног телефона", рекла је она.

Додала је да је грађанима и привреди обезбеђен и изузетно једноставан модел плаћања рачуна за месечне обавезе скенирањем NBS IPS QR кода апликацијама мобилног банкарства, на рачунима које издају пружаоци комуналних и других услуга. "Омогућили смо да се инстант плаћања на продајним местима обављају путем различитих метода, попут ИПС покажи или скенирај. Трговцима смо тиме дали шансу да на својим продајним местима имају нов, савремен инструмент који им обезбеђује располагање новчаним средствима у неколико секунди и по нижим накнадама, као и самосталну припрему решења која одговарају њиховим потребама", рекла је она. Према речима гувренерке, грађанима је пружена и могућност да путем апликација за мобилно банкарство, извршавају инстант плаћања уношењем само броја мобилног телефона регистрованог примаоца плаћања или одабиром из именика, без потребе да памте шаблоне, записују или уносе број рачуна примаоца плаћања.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

"НБС се не бави само новцем у најосновнијем облику, што је традиционално задатак институција попут наше, већ убрзавамо и модернизујемо финансијску будућност наше земље, и то тако да баш сваки грађанин има прилику да учествује у дигиталној економији са лакоћом и сигурношћу", рекла је она.

Навела је и да су смањене међубанкарске накнаде чиме се директно утицало на смањење трошкова за трговце и олакшало им доношење одлуке да прихвате платне картице. Она је нагласила и да је НБС одлучна да настави да превазилази просечну брзину позитивних промена у свету и да је показала да то уме.

"Како радимо дајемо и путоказе, и пример смо за многе земље у свету. НБС добија комплименте од институција као што су Европска централна банка, Међународни монетарни фонд, Светска банка, а позиве да он нас науче тражиле су, и помагали смо, бројним земљама са различитих континената", рекла је гувернерка централне банке Србије. Према њеним речима, у дигиталном свету где се границе бришу брже него икада, Србија треба да паметно користи развој технологије и да интегрише нове шансе и подиже стандард безбедности и поузданости у финансијској размени.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести