Потписан уговор о концесији аеродрома на 25 година

БЕОГРАД: Уговор о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла“ на 25 година потписан је с француском компанијом Ванси ерпортс, у присуству премијерке Ане Брнабић и министара.
aerodrom koncesija
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Укупна номинална вредност ове трансакције је око 146 милијарди евра (1.461.508.000 евра), а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор у Палати Србија потписали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор Ванси концесија и председник Ванси Ерпортс Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније Ванси ерпортс Србија и в.д. генералног директора аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић.

Присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе. 

Ванси Аеродроми понудио је једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра.

Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра). Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада. Минимална концесиона накнада по години се креће између 4.4 милиона евра до 15.1 милиона евра.


Михајловић: Концесија важна за даљи развој Србије

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила да је уговор о концесији београдског аеродорма велика ствар за даљи развој наше земље и да је циљ да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе.

Михајловић је рекла да је ово велики дан за Србију и Београд, као и за сам аеродром.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Подсетила је да је на томе рађено у претходних неколико година и да је штета што председник Александар Вучић није присуствовао потписивању посто је то била нејгова визија и идеја.

Све што смо до сада урадили за развој инфраструктуре види се и по овом уговору. Ово је једна од најбољихи светских компанија.

Михајловић је истакла да уговор о концесијиа значи даљи развој аеродрома Никоа Тесла и додала да ће сваке године бити исплаћивана такса.    

Ово је додатни ветар у леђа пријатељства Србије и Француске, нагласила је Михајловић.
   


Понуђена капитална улагања су санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетна стазе, помоћних рулних стаза и брзих излаза са писте.

Очекује се развој простора терминала, подизање броја гејтова и додатни развој карго стендова..

Финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера односно почетак рада Ванси Ерпортс Србија д.о.о. као аеродромског оператера се не очекује пре септембра 2018. године. Тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде.

Укупна номинална вредност ове трансакције, једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања износи 1.461.508.000 евра.

Циљеви Владе Србије за применом учешћа приватног сектора на аеродрому „Никола Тесла“ су да се српско авио-тржиште унапреди у складу са најбољом међународном праксом, развијајући Београд као један од кључних регионалних центара ваздушног саобраћаја, унапређујући повезаност Србије с међународним тржиштем и убрзавајући економски развој Србије и вредност коју добијају за новац српски порески обвезници.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.


Велики корак за Француску и Србију

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони уверен је ће уговор о концесији привући многе друге француске компаније у Србију.

Он је нагласио да у Србији данас послује око 100 француских компанија које запошљавају око 10.000 људи. 

Уверен сам да ће се тај број повећати у будућности, рекао је Мондолони и подсетио да ће Француска организовати у Београду од 30. маја до 1. јуна регионални бизнис форум за 12 земаља региона укључујући и Србију.

Он је нагласио да је ова година најбоље почела за Француску и Србију јер је српска влада одлучила да додели концесију за београдски аеродром „Никола Тесла“ компанији Ванси. 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Тај уговор је велики корак за Француску и Србију и желим да се званично захвалим српским властима председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић и целокупној влади на свом избору, рекао је амбасадор.    

Амбасадор је указао на историјско пријатељство Француске и Србије и да је жеља да се гради заједничка будућност.

Француска подржава Србију у правцу приступања ЕУ, подржавамо реформе у Србији и желимо да будемо присутни у Србији. Радимо са нашим српским пријатељима како у домену политике тако и у домену привреде, закључио је Мондолони.


Глобални оператер Ванси Аеродроми развија, финансира, гради и послује на 35 аеродрома, на три континента, у седам земаља (Француска 12 аеродрома, Португал 10 аеродрома, Јапан два аеродрома, Доминиканска Република шест аеродрома, Чиле један аеродром, Бразил један аеродром, Камбоџа три аеродрома)

Ванси је на аеродромима на којима управља у 2017. години остварио укупан промет од 157 милиона путника, 1,4 милијарди евра прихода, раст од 12.4 одсто укупног саобраћаја.

Ванси Аеродроми раст аеродрома „Никола Тесла“ примарно виде у развоју чворишта авио-саобраћаја на Балкану с планираним развојем саобраћаја до 14,74 милиона путника 2043. године и 120 хиљада операција.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести