Профит јавних предузећа 24 млрд динара, Србијагас на челу

БЕОГРАД: Јавна предузећа у Србији су прошле године имала укупан нето добитак у износу од 23,7 милијарди динара, на челу са “Србијагасом” чији је профит више од половине овог износа.
srbijagas
Фото: Logo

Од 37 јавних предузећа чији је оснивач Србија, позитиван финансијски резултат у 2017. години остварило је 31 јавно предузеће, док је негативан нето резултат, односно минус у каси имало шест јавних предузећа, сазнаје “Блиц бизнис” у Министарству привреде.

На листи најуспешнијих јавних предузећа прошле године убедљиво прво место припало је ЈП “Србијагас”, који је имао 16,7 милијарди динара добити, а следи ЕПС с готово три пута мањим износом профита од 6,4 милијарди динара.

На трећем месту је ЈП “Југоимпорт СДПР” који је имао 3,1 милијарду динара нето добити, затим ЈП ЕМС са три милијарде и ЈП “Поште Србије” које је остварило 2,2 милијарде динара профита.

У тексту се подсећа да су јавна предузећа пре четири године била у дебелом минусу, са збирним нето губитком од 65,3 милијарди динара, а на листи је предњачио “Србијагас” који је био рекордер са нето губитком од 51,4 милијарде динара у 2014.

Већ наредне 2015. године, јавна предузећа су успела да се попну на зелену грану и остваре скроман добитак у износу од око 2,5 милијарде динара. На крају 2016. године,  профит јавних предузећа износио је 4,4 милијарде динара, да би у 2017. достигао 23,7 милијарди динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести