Стигла мобилна апликација за пријаву пореских неправилности

БЕОГРАД: Преко бесплатне апликације за паметне телефоне "Порески аларм" грађани могу да уочену пореску неправилност брзо и лако пријаве, саопштила је данас Пореска управа Србије.
aplikacija
Фото: Tanjug / Poreska uprava Srbije

Апликација је за адроид и Ифон уређаје, а пријава се подноси уношењем података или слике привредног субјеката односно уочене неправилности.

Корисник апликације може изабрати хоће ли пријаву поднети анонимно или се идентификовати.

Наводи се да је могуће пријавити пре свега неиздавање фискалних рачуна, обављање нерегистроване делатности и ангажовање непријављених радника, као и друге пореске неправилности у пословању привредних субјеката.

Како се истиче корисници аутоматски добијају електронско обавештење о успешном подношењу пријаве, која је одмах по подношењу видљива и у систему Пореске управе.

" Пореска управа Републике Србије ће у случају основаности и потпуности поднете пријаве, предузимати мере у складу са законом и својим овлашћењима и санкционисати свако понашање које није у складу са пореским прописима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће подаци добијени посредством апликације, уз коришћење развијених алата за обраду података и адекватну примену анализе ризика, допринети већој ефикасности система контроле пореских обвезника.

Апликација "Порески аларм" развијена је у оквиру пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који спроводе Пореска управа, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) а уз финансијску подршку Краљевине Шведске.

Грађани неправилности и даље могу пријављивати посредством интернет портала „Порески аларм“ који је активан већ шест година.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести