Тропска олуја Ида подигла цене нафте

ЊУЈОРК: Цене нафних фјучерса су порасле данас и на путу су да остваре велики недељни добитак, пошто се тропска олуја Ида, формирана на Карибима, креће ка обали Мексичког залива и прети да озбиљно угрози прозводњу "црног злата" и рад рафинерија у том региону.
nafta
Фото: pixabay.com

Олуја би могла да прерасте у "разорни ураган", можда исте категорије као што је био ураган Катрина, каже Фил Флин, виши тржишни аналитичар у Прајс Фјучерс Групи, преноси Мркетвоч и додаје да су енергетске компаније већ почеле да евакуишу раднике са платформи у Мексичком заливу.

Америчка WTI нафта за октобарску испоруку порасла је за 1,32 долара или 2,0 посто, на 68,74 долара за барел на Њујоршкој робној берзи и на путу је да забележи раст од преко 10 процената на недељном ниову.

Октобарски фјучерси северноморске нафта Брент ојачали су за 1,26 долара или за 1,7 одсто, на 72,31 долара по барелу на Интерконтиненталној берзи Европа, при чему је цена уговарања куповине Брента за месец унапред скочила за скоро 11 одсто на седмичном нивоу. Цена тренутно најактивнијих уговора за испоруку Брента у новембру порасла је за 1,22 долара или за 1,7 процената, на 71,40 долара за барел.

Флин каже да ће олуја "успорити амерички извоз и увоз нафте и природног гаса".

Бушотине у Мексичком заливуа учествују са 17 посто у укупној америчкој производњи сирове нафте и са 5,0 процената у производњи сувог природног гаса, а више од 45 одсто укупних рафинеријских капацитета у САД налази се дуж обале Мексичког залива, додао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести