У НОВОМ САДУ ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ КОЈИ ВОДИ КА ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА! Заједничким решењима до трансформације

Развоју неопходних вештина, као и заједничких технолошких решења за трансформацију малих и средњих предузећа ка индустрији и логистици 4.0 допринеће „Меморандум о разумевању”, међународни споразум о формирању „Danube DNA” мреже институција посвећених дигитализацији малих и средњих предузећа у подунавском региону, који је у среду потписан у Новом Саду у оквиру реализације пројекта „Danube DNA”.
1
Фото: Privatna arhiva

Меморандум су у оквиру конференције одржане у хотелу Шератон потписали национални представници малих и средњих предузећа, представници Факултета техничких наука, Научно-технолошког парка и Привредне коморе Србије, као и међународни партнери. Конференцији  су, између осталог, присуствовали декан Факултета техничких наука Нови Сад проф. др Борис Думнић, проф. др Владимир Тодоровић из Научно-технолошког парка Нови Сад, као и заменик директора Привредне коморе Србије Видосава Џагић.

Фото: Privatna arhiva / prof. dr Boris Dumnić

На пројекту „Danube DNA” учествује укупно 26 партнерских инстутуција: 12 финансираних партнера и 14 придружених партнера, из 12 земаља Подунавског региона. Његов основни циљ, према речима ванредне професорке Факултета техничких наука и вође пројекта Сање Бојић, је стварање мреже центара посвећених дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа дуж Подунавског региона, првенствено кроз едукацију и размену знања, а потом и кроз развој нових технолошких решења.

– На пројекту ће бити развијено шест технолошких решења, софтвера намењених дигитализацији МСП-а, која ће бити верификована имплементацијом у 12 малих и средњих предузећа у државама учесницама на пројекту, у виду 12 пилот акција. Та решења ће након завршетка пројекта бити стављена на располагање и бесплатно коришћење свим малим и средњим предузећима у Подунавском региону – рекла је Сања Бојић и додала да ће на тај начин директно 26 и индиректно више од 100 организација дуж Дунавског региона повећати своје институционалне капацитете кроз умрежавање, размену знања, развој вештина и имплементацију заједнички развијених решења.

Резултати пројекта ће бити доступни главним циљним групама из региона - малим и средњим предузећима, привредним коморама, организацијама за подршку пословању итд, преко „Дунавске ДНК веб платформе”, која ће представљати јединствену базу знања из области дигитализације, индустрије и логистике 4.0.

В. Б.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести