У Србији 67.000 радника код куће због короне

БЕОГРАД: Директор Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије (ПКС) Михаило Весовић рекао је данас да је 67.000 радника код својих кућа због тога што су фирме у којима раде тренутно затворене због пандемије корона вируса.
asocijacija menadzera
Фото: http://www.sam.org.rs/

Весовић је на онлајн конференцији Српске асоцијације менаџера (САМ) навео да је укупно 168 компанија зауставило производњу.

Како је навео, у кризним ситуцијама попут пандемије најбољи начин да се помогне привредницима јесте пореско растерећење, покривања дела трошкова зарада за запослене и стварање услова за повећање ликвидности фирми.

"Очекујемо да имамо брзо све мере. Потпуно су се променила правила игре у решавању кризе, сада је фокус државе и привреде на очување здравственог и социјалног система. Важно је и да је привреда показала завидну дозу разумевања за проблеме са којима се суочавамо. Улазимо у фазу кад ће пословања компанија озбиљно да трпе последице. Сада у Србији имамо 67.000 радника који су код куће, 168 производних компанија које су зауставиле производњу. Ланци се раскидају, а не смемо да дозволимо да се прекину", рекао је Весовић. 

Хотелска индустрија, како је наведено, била је прва на коленима, приходи који су се мерили десетинама хиљада евра на дневном нивоу, заменили су приходи од неколико стотина евра. 

У Америци је јуче између шест и осам милиона људи остало без посла у хотелској индустрији, а она генерише 700 милијарди евра на годишњем нивоу, каже Живорад Васић, виши потпредседник, регионални директор ИХГ, Делта Холдинг. 

Александар Хагимана, Managing director-Balkans, Manpower Group, подсећа на искуство од пре 10 година кад је била финансијска криза. 

"Предузећа која су задржала запослене и поделила трошак изашла су из кризе јаче и боље. Доста је важно задржати оптимизам. Три опције које предлажемо су обустава рада до 45 дана у контексту тога да послодавац плаћа 65 одсто просечне зараде у претходних 12 месеци, смањење радног времена и плаћање минималне зараде како би се пребродила криза", каже Хагимана. 

Станка Пејановић, извршна потпредседница Горење Хисенсе истакла је да је најважније било направити нову организацију пословања која је наступила истог тренутка кад и криза и која ће бити актуелна све док се она не заврши. 

"Познато је да је у Европи социјални дијалог на много вишем нивоу, број дана за одморе је много већи и било је важно као прва мера да се календари за колективне годишње одморе уреде у складу са овом ситуацијом. Још једна опција је рад од куће, али и обезбедити рад људима који и под оваквим околностима морају да буду у фабрици. Морамо сви имати пуно стрпљења, јер је ово питање опстанка", навела је Пејановић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести