Удружење ЦХФ: Помак, али следи још посла

БЕОГРАД: Представница Удружења ЦХФ Јелена Павловић оценила је да је став Врховног касационог суда о кредитима у швајцарцима ипак некакав помак, али да предстоји још посла како би се проблем решио.
Predstavnica Udruženja CHF Jelena Pavlović Foto: Tanjug/video
Фото: Представница Удружења ЦХФ Јелена Павловић Фото: Танјуг/видео

Она је за Танјуг рекла да ће од сутра бити организовани састанци представника тог удружења са представницима НБС, државе и банака. 

"Одлука Врховног касационог суда је ипак некакав помак јер до сада су људи који стоје овде били у потпуној анонимности и сматрало се да је то њихов лични проблем", рекла је Павловић. 

Она је додала да то није лични проблем корисника кредита, већ и државе Србије и њених грађана, јер је држава гарант за ове кредите.Став Суда је прва добијена битка за то удружење, каже, јер се одлука односи на то да корисници кредита не треба да буду избацивани из станова док се судски постопци не заврше.

"То је једна велика ствар за кориснике кредита. Верујемо да ће судови сада такву одлуку поштовати", рекла је Павловић. Што се тиче става везаног за индексацију, Павловић каже да је делимично задовоља тим ставом.

"Очигледноје да ЋФ није релеватна валута и да се по њој не може вршити обрачун с тим што је суд у правном ставу рекао и да би требало да се тако нешто прерачуна по курсу евра", рекла је Павловић. То је, каже, добра сугестија и препорука, али да као адвокат може да каже да тако несто у закону нажалост, нема свој основ.

Павловић је окупљенима испред Врховног касациног суда прочитала став суда и након тога су се убрзо разишли.

Биљић: Судови имају јасан став после мишљења ВКС

Судови у Србији, након става Врховног касационог суда, имају јасан налог да иду ка томе да утврђују ништавност валутне клаузуле у швајцарским францима за грађане који су се у тој валути задужили за стамбене кредите, под одређеним условима, каже адвокат Војин Биљић.

Ти услови, како је рекао, односе се на то да их банке нису адекватно информисале о ризицима заџивања у швајцарским францима као што их, додаје, нису адекватно информисале. 

"Банке не могу доказати супротно тако да је моје мишљење да ће у овим свим поступцима бити утврђена ништавост валутне клаузуле", рекао је Биљић за Танјуг. 

Оно што јесте проблематично, наводи, јесте други део става где се Врховни касациони суд бавио питањем последица ништавости валутне клазуеле јер за такав став, каже нема упоришта у закону. 

"Не знам како су дошли до тога. Суд каже да је последица ништавости валутне клазуеле конвертовање у валуту евро са каматом која је важила за ту врсту кредита. Не знам како ће да утврде ту камату, која је важила за ту врсту кредита, не знам ни како ће да их конвертују у евре сами, не знам где су су нашли законску подлогу за овакву одлуку", рекао је Биљић. 

Наглашава да је једно сигурно а то је да је судовима дат налог да усвајају привремене мереи неће бити у будуће продаје непокретности, те да грађани имају право да подносе тужбе, без обзира да ли им је уговор о кредиту раскинут или не, да ли им је непокретност продата, с озбиром да за истицање ништавости не постоји рок. 

"Сматрам да овде још предстоји велика борба грађана Србије, али да је суштински кључно правно питање то да ли је валутна клазула ништава или не решена на начин на који је решена у 15 других европских земља", наводи Биљић. 

Како је рекао, правно станиште Врховног касационог суда је нешто што би у пракси требало да има заиста утицај на судије приликом доношења одлуке, али да му није јасан оквир у коме ће судове у поступку где то није предмет тужбеног захтева конвертовати у евре и одређивати камаптне стопе. 

"То ми стварно није јасно", каже Биљић и додаје да је доста тога остало недоречено.

На основу става Врховног касационог суда, наводи, види се да ту енма одговорности државе, већ је одговорност на банкама јер клијенте нису адекватно информисали о ризицима заџивања у швајцарским францима. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести