За приватизацију још 83 предузећа - 67 на чекању

БЕОГРАД: На приватизацију у Србији тренутно чека 83 предузећа од чега за њих 67 не може да буде објављен јавни позив, рекао је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Б. Гргуревић и додао да ће држава кренути у затварање рудника Ресавица, а о чему ће бити објављен програм.
aukcija privatizacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

У још седам предузећа у току је, како је Гргуревић рекао на седници скупштинског Одбора за привреду, Унапред припремљени план реорганизације.

Подносећи квартални извештај о раду Министарства, навео је да постоји 40-так активних пројеката за унапређење локалне инфраструктуре у које је уложено 158 милиона динара.

"У овом периоду објекти из седам пројеката дати су локалним самоуправама на коришћење", рекао је он.

У надлежности Министарства је и 19 активних пројеката за подршку и развој пословне инфраструке у које је укупно уложено око 111 милиона динара.

"Завршено их је осам и предати су јединицама локалне самоуправе на коришћење", рекао је он.

Народним посланицима, члановима Одбора, он је рекао да је ресорно министарство утврдило елементе за израду годишњег програма пословања јавних предузећа за трогодишњи период од 2020. до 2022. године.

"Настављене су активности у циљу даље професионализације корпоративног управљања у јавним предузећима а од великог значаја је иницијатива министарства да се развије информациона платформа за ефикаснији надзор и анализу пословања јавних предузећа", рекао је он.

У Министарству привреде постоји 155 инвестиционих пројеката, што активних што у фази мониторинга, додао је Гргуревић.

"У четвртом кварталу 2019. године било је 12 нових уговора у укупној вредности од 440 милиона евра, а из средстава подстицаја било је око 63 милиона евра", рекао је он и додао да је значај ових уговора што је њима предвиђено отварање 5.275 нових радних места.

Активности Министарства на изради Стратегије индустријске политике за период 2021. до 2030. године од посебног су значаја, рекао је он и додао да су те активности представљене и Европској комисији.

До 3. јануара била је јавна расправа, сада се прикупљају анализе и предлози, пред формирање финалног текста, рекао је он.

Скупштински Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику без расправе прихватио је данас квартални извештај о раду министарства и две месечне информације о стању у приватизацији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести