НОПС апелује: Због хрватских мера, купујте домаће

БЕОГРАД: Хрватска је недавно усвојила мере којима је повећала таксе на увоз воћа и поврћа из земаља које нису у ЕУ, тиме и Србије. Као одговор на то, Национална организација потрошача Србије (НОПС) позвала је потрошаче у Србији да предност дају домаћим производима.
voce pijaca, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

НОПС поручује потрошачима да приликом куповине робе увезене из Хрватске још једном размисле. Наиме, у НОПСУ самтрају да ће на тај начин бити сачувана домаћа производња.

"Ова мера очигледно има за циљ заштиту хрватског тржишта од јефтинијих производа из суседних земаља, пре свега Србије", наводи Национална организација потрошача Србије.

На мере које је донела Хрватска које се тичу увоза пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ, реаговали су и српски званичници.

Тако је министар трговине Расим Љајић рекао да се ради о драстичном кршењу ССП-а и најавио да ће Србија због тога да се обрати Европској комисији.

Министар спољних послова Ивица Дачић који је рекао да ће Влада Србије наћи начин да реагује и да Загребу "неће бити свеједно", а потпредседница владе Зорана Михајловић изјавила је да мере које је увела Хрватска не доприносе бољем економском повезивању земаља у региону.

В. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести