АГЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ: КОЛИКО НОВЦА ТРЕБА ЗА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ Најјефтиније греје дрво, а онда гас

Агенција за енергетику објавила је колики су трошкови грејања просечно изолованог стамбеног простора ове грејне сезоне.
а
Фото: Dnevnik.rs

Анализа показује да се они, као и увек, јако разликују, да зависе од врсте енергента, времена коришћења грејних тела, врсте грејног тела, места где се енергент купује... У односу на трошкове из претходне грејне сезоне, нека домаћинства мораће да издвоје мање новца, неки исто, а неки ће платити више. Наиме, цена угља није се мењала, огревно дрво јефтиније је око 11 одсто, а цена пелета нижа је 12 одсто него прошле године. Пропан бутан гас јефтинији је за седам одсто, а лож уља осам. Цена природног гаса за домаћинства виша је 31 одсто, а грејање на струју скупље је око 27одсто.

Дакле, за грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадратних метара на 20 степени Целзијуса у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 kWh (150 kWh/м2 је просечна процењена потрошња за грејање у Србији). При анализи трошкова енергије за грејање узима се у обзир ефикасност уређаја који се користе.

Анализа АЕРС-а показује да ће најниже трошкове енергије за грејање, уз те услове, у грејној сезони 2023/2024. (према ценама из прве половине октобра) имати домаћинства која за грејање користе дрва у подручјима у којима су цене најповољније - 6.790 динара по кубном метру и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, рецимо, 65 одсто - 56.000 динара. Далеко веће трошкове (92.500 динара) мораће да издвоје они који користе скупље огревно дрво - 9.500 динара по кубном метру и имају пећи ниже ефикасности. Они који за грејање домаћинства користе пелет за грејну сезону потрошиће 84.600 динара, уз услов да имају ефикасне пећи конструисане за овај енергент.

Фото: Dnevnik.rs

Грејање на природни гас и ове грејне сезоне ће, и поред тога што је овај енергент поскупео за више од 30 одсто, бити повољно у односу на друге видове грејања, каже рачуница АЕРС-а. Наиме, трошкови ће износити 59.500 динара, што је свега 3.500 динара више него што су трошкови најповољнијег грејања на дрва. Трошкови грејања на угаљ нису се променили у односу на претходну грејну сезону и износиће од 71.900 до 77.700 динара, зависно од врсте угља.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 81.700 динара, али само уколико се  електрична енергија користи искључиво ноћу, када је киловат јефтинији. Допуњавање пећи у време када су киловати скупљи, чак  и само два сата дневно, увећава трошкове за 40 одсто, те они достижу износ 113. 600 динара.

Највише трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, потребно је око 200.000 динара за електричну енергију, 173.000 динара за лож уље и 156.000 динара за пропан бутан гас.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести