ОГРОМНЕ РАЗЛИКЕ У ЦЕНИ Од месаре до маркета килограм бута скупљи за више од 300 динара УВОЗНО МЕСО СКОРО ДУПЛО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ДОМАЋЕГ

На тржишту свињског меса тренутно влада шаренило у ценама које се огледа у великим ценовним разликама у месарама и трговачким ланцима иза којих стоји увоз.
d
Фото: Dnevnik.rs

Килограм бута може се купити за непуних 580 динара, али се продаје и скупље за чак 320 динара - за 900 динара.

Свака месара на најпрометнијој новосадској Футошкој пијаци има своје цене свињског меса, али то, по речима продаваца, не утиче на промет, без обзира на то што се килограм кареа продаје за 555 динара а у суседној радњи за 775 динара, па и 819 динара.

Разлике у ценама у месарама постоје и код других категорија свињетине. Свињски врат кошта 625 динара, а има га и за непуних 830 динара.

900 динара килограм прасетине
555 до 819 динара распон цена килограма кареа

И цене прасетине су различите, килограм се може пазарити за приближно 900 динара и за 1.100 динара.

У великим маркeтима само је бут јефтинији у односу на месаре, јер се може наћи за непуних 580 динара, мада га, додуше, има и за 900 динара. Цене других категорија меса у великим радњама углавном прате оне у месарама. Овакве ценовнике трговци у месарама оправдавају рачуницом власника месара. Сваки послодавац , кажу, има свој рачун по коме формира цене и пошто потражња не опада, не постоји ни разлог зашто би цене биле ниже или једнаке у односу на комшијске цене свињетине.  Мада у ценовним разликама може да се изгуби више стотина динара за килограм свињетине, па и више од 1.000 динара, уколико се купује по неколико килограма.

Фото: Dnevnik.rs

Директор „Агропапук” Братислав Богатић казао је за „Дневник” да озбиљане месаре гледају да се по ценама не разлику од других продаваца.

Богатић напомиње и да велике индустрије меса имају своје фарме свиња и наспрам трошкова това формирају цене меса у месарама.

Код нас је тов скуп, товљеника је све мање па однос понуде и потражње диктира колико ће коштати свињетина (Предраг Божин, „Камендин”)

- Вероватно тамо где је месо скупље роба је домаћа и супротно - јефтинија јер потиче из увоза где је цена свињетине нижа у односу на домаће прилике. И висина марже може да утиче на то по којим ценама ће се продавати месо јер сваки продавац меса маржу формира по свом рачуну - навео је директор „Агропапука” Богатић.

Фото: Dnevnik.rs


Килограм живе мере свиња на клацкалици

Ове седмице килограм живе ваге свиња коштао је око 250 динара, што је добра цена у односу на пре десетак дана када су товљачи за рањенике добијали свега190 и 200 динара. Уочи Нове године, дакле пре непуних два месеца, килограм живе мере свиња био је за неколико динара нижи од 300 динара. Осцилација у ценама живе ваге товљеника зависи од увоза меса, казао је фармер из Лаћарка Бора Шуљманац.

- Цене живе ваге товљеника почеле су да падају после Нове године, када су кланичари добили увозне квоте за прво тромесечје 2024. године и сада користе прилику да одмах покупују споља све количине које су им одобрене, па нашој роби цена иде доле јер не постоји потражња - истакао је Шуљманац.


И директор продаје у АД ПД „Камендин” у Сиригу у општини Темерин Предраг Божин истог је мишљења да увоз свињетине одређује цене овог меса на овдашњем тржишту и да велике разлике у ценама настају у односу на порекло свињетине.

- Индустрије које имају заокружен процес производње од њиве до трпезе цену меса формирају на основу трошкова производње и у том случају килограм свињетине не може да буде јефтин у односу на домаће прилике, док увозници праве ценовнике према цени увезеног меса које је напољу јефтиније. Код нас је тов скуп, товљеника је све мање па и однос понуде и потражње диктира колико ће коштати свињетина.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести