ОВО СУ ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИРИ НА РАЧУНУ ЗА СТРУЈУ Нећете веровати колико ови кућни уређаји гутају струју

Због све већих трошкова живота многи гледају да уштеде новац где год могу.
e
Фото: Pixabay.com

Од паметне употребе грејања до надзора коришћења кухињских уређаја, постоји много малих промена које можете да направите, а које би могле да вам уштеде новац на рачунима за енергију. Једна од ствари о којој можда нисте размишљали јесте колико енергије троше уређаји који су укључени, али се не користе, преноси вечерњи.хр.

Колико нас оставља пуњаче за телефоне, пуњаче за лаптоп, телевизоре и сатове укључене у струју и неисправно искључене? А та би вас навика могла коштати.

„Ако оставите уређај прикључен и укључен, чак и ако га не користите активно, он ће потрошити струју. То је зато што ће електрична енергија моћи да пролази кроз уређај, повећавајући тако вашу потрошњу енергије и, нажалост, ваше рачуне за струју. Како би се смањила количина коришћене енергије и њена цена, једноставно искључивање електричне мреже значи да електрична струја не може тећи“, каже Наталија Лацим, стручњакиња за уштеде.

Фото: Pixabay.com

Дакле, који су уређаји највећи енергетски вампири који вас коштају највише?

Фрижидер

Будући да фрижидер, односно замрзивач мора стално да буде укључен, није изненађујуће да преко 12 одсто енергије целокупног домаћинства долази само из њега. Очито је да не можете само искључити фрижидер када га не користите, али постоје начини да осигурате да ради што ефикасније – што значи да ћете и плаћати мање. Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, најједноставнији је начин да обезбедимо његов ефикасан рад. Брисање споља значи да прашина неће ући у систем и утицати на његов рад, а чишћење унутрашњости и бацање било које хране којој је истекао рок значи да фрижидер не мора толико да ради да би храну одржао хладном или замрзнутом.

Пуњач

Сви своје пуњаче остављамо укључене и спремне за пуњење наших уређаја кад год нам затребају, а било би погрешно претпоставити да ће пуњач коштати само ако је уређај стварно прикључен.

Фото: Pixabay.com

Телевизор

Студија из 2021. показала је да 98 одсто домаћинстава у Великој Британији признаје да оставља свој ТВ упаљен све време, при чему многи погрешно претпостављају да га искључивањем путем даљинског управљача потпуно искључује. Али то није увек случај. Остављање телевизора прикљученог и укљученог у штекер троши 1,3 kWh, што може значајно повећати ваш рачун за струју.

Конзоле за видео-игрице

Играчке конзоле обично се остављају укључене и прикључене колико и телевизори, па се често занемарују. Кад је типична играчка конзола остављена у стању приправности, она користи позамашних 15kWh по сату.

Фото: Pixabay.com

Кувало за воду

Иако кетлер није најгори кривац за црпљење енергије, он ће додати непотребан износ на ваш рачун, па је најбоље да га искључите из струје. Остављање просечног кувала за воду укљученог и када се не користи троши око 0,3 kWh. Наравно, ова бројка није велика, али свеједно додаје вашем годишњем рачуну.

Кућна опрема за вежбање

Ако сте почели да вежбате код куће током карантина, можда сте уложили у неку опрему за вежбање – од трака за трчање до собних бицикала. Одлично за ваше здравље, мање добро за ваш банковни салдо. Ако спортска опрема остане укључена, то може бити скупо. Просечни собни бицикл користи чак 7kWh када је у стању мировања.

Фото: Pixabay.com

Будилник

Ако је ваш будилник стално укључен у струју, троши 3kWh. Иако се ово можда не чини пуно, како бисте додатно уштедели, размислите о искључивању сата када га не користите и једноставно поново поставите време и аларм пре спавања.

(Espreso/Nova/Prenela P.V.)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести