Паушалци чекају да се број намета смањи

НОВИ САД: Удружење за развој предузетништва из Ниша, у сарадњи с НАЛЕД-ом, организоваће у септембру Месец паушалаца, током којег ће сви предузетници у Србији, њихове асоцијације, представници институција и стручна јавност моћи да понуде решења за унапређење система паушалног опорезивања.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Та кампања је изузетно заинтересовала и паушалне обвезнике из других крајева земље па у Унији послодаваца Војводине кажу да је идеја веома добра и да ће се укључити и да већ имају припремљене и предлоге.

Циљ јавних консултација је да укључимо све релевантне стране у предлагање реформе, посебно оне на које се реформа односи, рекао је Миливоје Јовановић из Удружења за развој предузетништва и невладине организације ЕНЕЦА, која је помогла да око 2.500 предузетника у Србији отпочне посао.
Како додаје, сигурни су у то да ће се тако доћи до најбољих решења, која ће подстаћи предузетништво и легално пословање, смањити бирократију и административно оптерећење привреде и државе и обезбедити повећање броја предузетника.

Јовановић је истакао да их радује велико интересовање јавности и да очекују много добрих предлога из различитих сектора, од грађана и свих заинтересованих страна, те да је већ постигнут први циљ – до измене прописа неће доћи по хитном поступку и без одговарауће јавне расправе.

Том темом се нико годинама се није бавио иако тишти многе почетнике у пословању, посебно најмање, а на надавном скупу, који је окупио студенте, ИТ-овце, паушалце, предузетнике, стручњаке и представнике државних институција, идентификовано је да су кључни недостаци постојећег система компликована администрација, нејасни критеријуми за утврђивање пореза, непредвидивост трошкова и подложност злоупотребама.

Желимо да постигнемо да паушалци не чекају месецима на решење о висини пореза и доприноса које треба да плате, већ да то решење добију одмах, рекла је директорка НАЛЕД-а за регулаторну реформу Јелена Бојовић.


Проблем из сиве зоне

У Србији послује 116.769 паушалних обвезника, од тога је готово половина из Војводине. Осим на намете, највише се жале на конкуренцију која долази из сиве зоне.

„Колеге” које ту послују ослободиле су себе свих намета, и фискалних и парафискалних. Док се легални део бори с наметима и прописима, они само зарађују. Зато је, сматрају послодавци, потребно да се пооштре казне, али и да се путем олакшица преведу у легалне токове.


Према њеним речима, жеља је да им се омогући да плаћају порезе и доприносе на један рачун и једном уплатницом, уместо четири, да у реалном времену добијају електронске потврде о измирењу пореза, да имају непрекидно право на здравствено и пензионо осигурање, као и да се онима који приходују мање од минималне зараде, смањи пореско оптерећење.

У УПВ-у кажу да је цела акција дошла у правом тренутку.

Паушални порески обвезници оптерећени су великим бројем фискалних и парафискалних намета те бројним бирократским процедурама, каже председник УПВ-а Станко Крстин. Предложићемо, додаје, да се број намета смањи, а није реч само о порезима већ и парафискалним наметима.

Па у самом НАЛЕД-у су већ израчунали да их има више од 500: фирмарине, еколошке таксе, па оне за одводњавање и наводњавање... Осим тога, доносе се прописи који нам увећавају трошкове. Мораћемо да водимо дупло књиговодство, што ће повећати трошкове за књиговодствене агенције с око 30 до 50 евра месечно на 50 до 300. Многи мали бизниси успевају да месечно остваре зараду од 500 евра и то је за њих превелики трошак, закључује наш саговорник.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести