Полиса не покрива баш све: Бирајте осигурање, где летујете и шта радите

НОВИ САД: Полиса здравственог осигурања постала је саставни део пртљага који се носи на летовање. Туристи је најчешће купују у туристичким агенцијама код којих уплаћују аранжман.
more plaza
Фото: pixabay.com

Међутим, они који болују од хроничних болести, старије особе те путници који ће летњи одмор провести у земљама у којима има ратних сукоба не могу рачунати на бесплатну лекарску помоћ или ће она бити указана само делимично.Осигуравајуће куће су „не” рекле и криминалцима. Уколико се повредите када пљачкате банку или обављате неку сличну активност о којој се подробније информације могу добити у крвичним законима па се уз то повредите или вас повреде, полиса санирање тих повреда не покрива. Бављење екстремним спортовима није забрањено, али се и повреде које тада настану сврставају у исти кош, односно полиса их не покрива.

У већини осигуравајућих кућа код нас путницима се наплаћује осигурање једна евро по дану проведеном на одмору, односно путу. Тај трошак покрива указивање помоћи у случају свих акутних болести и проблема. Туристима се пружа помоћ ако оболе од грипа или се прехладе. Ко стане на јежа и повреди се, добиће одговарајући третман. Исто важи и за оне који на море нису понели крему или млеко с одговарајућим фактором па од сунчања добију опекотине које захтевају лекарски третман. Зубобоља се такође лечи, али само интервенција која отклања проблем. Нико не може рачунати на стваљање моста, израду нове протезе па ни на скидање зубног каменца. Хитна операција слепог црева и сличне бољке такође су покривене.

Посебан третман код осигуравајућих кућа имају старији туристи и хронични болесници.

У „Уника” осигурању кажу да они продају полисе само до  навршене 86. године живота. Полиса је скупља за све који су старији од 75 година, односно износи за десетодневно летовање 2.569,80 динара.


Велике уштеде

Лекарске услуге су у иностранству скупе. Зато је полиса трошак који је пожељно издржати.

Рецимо, у Грчкој један једини болнички дан се плаћа 500 евра. У Турској могу да се похвале врхунским медицинским услугама, али такве су и цене: преглед код специјалисте иде и до хиљаду евра.

Што се тиче суме коју покривају осигуравајуће куће, она је листом иста. То је 30.000 евра, може се уплатити и веће покриће, али такве полисе су скупље. 


По сличном систему рачунају се ти трошкови и код „Ђенерали” осигурања. Они који су испод 70 година ће платити 1.360 динара за исти период, а преко тога је 4.080 динара.

У „Триглав” осигурању десетодневно осигурање стаје 1.119 динара. Старији од 70 година плаћају дупло, односно 2.382 динара. Овде немају старосну границу па се по тој цени полиса за ту намену може купити и после стоте године.

Ипак, у свим осигуравајућим кућама кажу да не осигуравају хроничне болеснике, попут оних који су оболели од карцинома или имају хроничне срчане проблеме. Тачније, не осигуравају за трајно лечење. На прву помоћ могу рачунати. У случају проблема, добијају потребну лекарску интервенцију за пут до куће, где могу наставити лечење.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести