ЗАКОНИ ПОНУДЕ И ПОТРАЖЊЕ, АЛИ И ЈОШ ПОНЕШТО Зашто су поморанџе никада скупље, а лимун све јефтинији?

Неповољни временски услови и бактеријска болест преполовили су род поморанџи у САД, Бразилу и Мексику. Велепродајна цена сока од поморанџе скочила је у Америци на највиши ниво у својој историји. Берзанске цене сока од наранџе највише су од 1966. године, тј. од када се тргује овим добром.
citrusi
Фото: pixabay.com

Флорида, која производи 90 одсто од укупне количине сока од поморанџе у САД, прошле јесени је била погођена великим ураганима и то два пута. Због тога се очекује да ће управо производња у овој америчкој савезној држави бити најмања у последњих 100 година.

Професор Зоран Рајић наводи за РТС да су за цену поморанџе на светском тржишту кључни пре свега климатски фактори.

Земље од којих ми највише увозимо поморанџу суочавају се са сушом и недостатком радне снаге. У Шпанији је сад чак због суше забележено и крчење појединих засада. Турска још није стигла са наранџама, ипак треба да знамо да је ово предсезона, тако да у децембру ће бити онај главни удар када је реч о самој берби. У Грчкој, опет због проблема са сушом, плодови су ситнији и немају довољно сока, објашњава професор.

Истиче и да је цена у појединим регионима Грчке повећана чак до седам пута. Тако је на Пелопонезу, у регији Аргос, цена била негде око пет центи, а сада је стигла до 27 центи.

Цена наранџи на берзи крајем октобра је била невероватних осам долара, у међувремену се снизила, али је и даље виша за скоро 60 одсто него на почетку године.

И у Србији је цена наранџе знатно већа, посебно у односу на друге цитрусе. Прошле године та цена се кретала, када је реч о велепродајној, до 70-75 центи, а већ сада је између 85 и 90 центи.


Сок од поморанџе злата вредан

Прошле године Србија је увезла око 104.000 тона цитруса, око 39.000 тона поморанџи, лимуна 28.000 тона и укупна вредност увоза је била око 80 милиона. Ове године увоз је око 66.000 тона, закључно са септембром.

Ја бих само нешто напоменуо, у народу постоји једна мудрост која каже да сок од наранџе ујутру вреди као злато, у подне као сребро, а навече као бронза. Ја верујем да ће његова употребна вредност бити велика у будућности, али не верујем и тржишту, наводи Рајић и додаје да не би било добро за нас као потрошаче да буде баш тих размера.


С друге стране, лимун је чини се никада јефтинији. Професор објашњава да су два разлога за нижу цену лимуна.

Сада је у току берба сорте 'мајер' која није за сок, а када изађемо напоље видећемо да је још топло и онда је и тражња за лимуном смањена, наводи Рајић.

Онда је логично да је цена лимуна која је прошле године у ово доба била увозна око 70 центи, сада око 40 центи. Код мандарина цена је смањена са 85 до 90 центи на 55 до 58. И грејп је пао неких десетак центи, истиче професор.

РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести