НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА ПОЧЕЛА СЕТВА УЉАРИЦА Паори сеју соју и сунцокрет по нижој цени, а надају се бољој заради

Сетва уљарица, соје и сунцокрета биће мало јефтинија него прошле године. Али то ратаре не охрабрује јер се налазе у најнезавиднијем положају у односу на дуги низ година, због велике суше и ниских цена примарних пољопривредних култура.
a
Фото: Dnevnik.rs

Ипак, и у таквим условима на њивама увелико сеју. Али немају велика очекивања, јер уколико се сушна клима настави, квалитет новог рода биће лош а приноси мали.

Слабa нада су им и далеко већи подстицаји него прошле сетве, већином већ исплаћених - 18.000 динара за биљну производњу по хектару до стотину хектара, и ниже цене aкцизе за гориво за по 50 динара по литру до стотину литара до стотину хектара.

Ратар са подручја инђијске општине Радослав Адамовић започео је сетву сунцокрета првих дана априла, али је застао због суше. Како је казао за „Дневник”, сунцокрет сеје због плодореда и планирао га је посејати на истој површини као и прошле године. Лане је, нагласио је, имао најнижи принос уљарице у протеклих 20 година због ћуди климе, свега 2,6 тона по хектару.

- Прво сам мислио да је боље имати семе у земљи него у џаку, али сушни период, са високим дневним температурама и ветром, приморао ме да станем са сетвом сунцокрета. Не вреди трошити семе које је скупље него лане ако суша траје и нема изгледа, по извештајима метеоролога, да ће пасти киша - казао је Адамовић.

Фото: Dnevnik.rs


Више од 200.000 хектара

„Жита Србије” очекују да ће овог пролећа бити посејано око 210.000 хектара сојом, сунцокретом између 240.000 и 250.000 хектара, а кукуруза на најмање од 920.000 до 930.000 хектара.

Сетва кукуруза биће најјефтинија. Без закупа, у зависности од примене агротехнике, коштаће од 30.000 до 80.000 динара по хектару.


По његовим речима, са арендом ће га сетва сунцокрета коштати око 148.000 динара по хектару. - У односу на лањску сетву, ова ће га мало јефтиније коштати, јер је ђубриво више појефтинило, а заштитна средства и семе су скупљи него 2023. године - казао Адамовић.

У погледу цене новог рода очекује да килограм зрна сунцокрета буде 47 до 48 динара јер би с том ценом пољоприведници нешто зарадили. - Тренутна терминска цена сунцокрета је ниска, око 350 евра по тони, и не доноси зараду ратарима. Али се надам да ће током жетве зрно сунцокрета бити скупље јер да није наде нико од ратара не би кренуо у сетву.

Фото: Dnevnik.rs

Сетва кукуруза биће најјефтинија

Ратар из Кисача код Новог Сада Жељко Филиповић казао је да је планове у вези овогодишње сетве мењао из дана у дан и на крају одлучио да крене да сеје соју. Сејаће је на дубини од 10 сантиматара јер је на том слоју већа влага него да семе полаже, како се препоручује, четири до пет сантиметара испод земље. Сетву ће почети тридесетак метара даље од почетка парцеле због великих грудви земље, којих не би било да је било зимског мраза, снега и кише.

- За сетву сам припремио приближно исто новца као и лане. По хектару треба око 110.000 динара са закупом, али без амортизације машина и нашег рада - казао је Филиповић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести