БОРОВНИЦЕ СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ Ове плаве бобице пре сазревају него у Пољској, Италији...

Професионални воћари на обронцима Фрушке горе у намери да им производња буде исплативија све чешће уз традиционалне воћне врсте на падинама Срема узгајају и оне којих ранијих година није било у већем броју.
а
Фото: Р. Хаџић

– Најбоље је на великим плантажама гајити више воћака, јер ако род једног воћа подбаци принос другог може да надомести –  препорука је воћара Зорана Ђорђевић, који у Гргетегу, у општини Ириг, осим јабука и крушака гаји боровницу у саксијама.

За ово бобичаво воће , каже Ђорђевић за „Дневник” воћари се све чешће опредељују због овдашње климе, која доприноси да бобице пре сазру за бербу у односу на подручја где се налазе велике плантаже и произвођачи – Пољској, Немачкој, Италији, Португалији...

– Берба наше боровнице креће већ од 10. јуна и траје до 10. јула, а у то време је нема на страним тржиштима. Зато је цена навелико виша него када воћа има и на ино плантажама, па добар део домаће производње боровнице иде у извоз. Предност у гајењу боровнице огледа се и у томе што раније сазрева у односу на крушке и јабуке , и воћарима даје прилику да пре дођу до новца, прихода и зараде – објашњава Ђорђевић.

Фото: Р. Хаџић

Међутим, ваља водити рачуна и о томе, како указује наш саговорник, да је производња боровнице скупа, због хранива, наводњавања и неопходне радне снаге.


Берба наше боровнице креће већ од 10. јуна и траје до 10. јула и у то време је нема на страним тржиштима   (воћар Зоран Ђорђевић)

– Током тих месец дана бербе, боровница се ручно бере четири пута и треба обезбедити новац за дневнице сезонских радника. Прва берба је најдужа, јер у гомили бобица треба узбрати оне зреле , али је у том периоду боровница и најскупља . Килограм је лане коштао од 5,5 евра до шест евра. Последња берба иде најбрже, али је и цена ниска . Прошле године је ју  килограм навелико је био свега  2,5 евра.


За хектар боровнице треба 60.000 евра

Подизање воћњака је скупа инвестиција, јер захтева улагање између 50.000 до 60.000 евра по хектару. Професионални произвођачи, чим боровницу ставе у саксије, одмах постављају и противградне мреже и систем за наводњавање. „Срећом, држава даје бесповратне подстицаје за скоро целокупну производњу, а Фонд за развој Србије повољне кредите”, навео је Зоран Ђорђевић.


По речима Ђорђевића, на род боровнице треба чекати више година.

– Тек од четврте, пете године могу се очеквати приноси , око три килограма по садници, којих по хектару треба да буде, у зависности од запремине саксије, између 3.500 до 4.500 комада – наводи воћар и  објашњава да боровница воли киселкасто земљиште, којег нема на обронцима Фрушке горе, и зато се сади у саксије где се ставља храниво потребно да би се воће развијало .

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести