У ТРЖИШНОЈ УТАКМИЦИ СТОЧАРИ ДОБРО СТОЈЕ Узгајивачи свиња тове зараду, а да ли ће и ПОТРОШАЧИМА бити боље

За товљаче свиња, упркос афричкој куги свиња, нема зиме.
а
Фото: Dnevnik.rs

Килограм живе ваге свиња креће се од 240 до 250 динара, што им иде наруку јер је цена сточне хране пре месец дана појефтинила, додуше не у оној мери колико би требало, с обзиром на то да је вишеструко пала цена житарица.

С друге стране, због пада тражње, полако падају и цене меса, тако да мало користи имају и грађани.

По речима великог фармера из Лаћарка Боре Шуљманца за „Дневник”, протекле седмице килограм живе ваге свиња без ПДВ-а је коштао од 240 до 250 динара. - С том ценом покривамо трошкове узгоја, мада је сточна храна јефтинија тек од пре месец дана - казао је Шуљманац и додао да по тој цени свиње продају само велики фармера док они који имају утовљених десет до 15 свиња добијају од кланичара од 220 до 230 динара по килограму живе ваге без ПДВ.

Шуљманац је истакао да се тренутно товљеници мање траже него прошле године у ово доба године, али се нада да то неће утицати да у наредном периоду товљеници буду јефтинији.

- Више су се куповали прошле јесени, а сада је слабија потражња вероватно због афричке свињске куге, па се кланичари пре одлучују да свињетину купе из увоза него од домаћих фармера. Без обзира на то, велики фармери за сада успевају да продају товљенике, мада се плашимо превеликог увоза. У протеклих месец дана свињетине је, према нашим сазнањима, увезено више него за четири месеца - казао је Шуљманац.

Фото: Dnevnik.rs


Месо јефтиније да би се продало

Цене свињског меса тренутно су стабилне; а због пада тражње поједини трговци и месари су принуђени да обарају цене. Чак има великих маркета који нуде на акцијама свињетину и за непуних 600 динара. Потрошачима то одговара, вероватно и трговци имају своју рачуницу, али у месарама нису задовољни прометом. Кажу да је опао за 20 до 30 одсто.

- Цене свињског меса су се усталиле. Килограм свињског бута је стигао до 1.000 динара и више сигурно неће ићи нагоре. Али смо због слабије потражње приморани да бут, али и друге делове свињског меса, снижавамо, јер нема купаца - казао је директор „Агропапука” Бранислав Богатић. - Свињетина је једно време сваке седмице поскупљивала, али тога више нема. Сада смо у другој ситуацији, цене спуштамо да би месо продали.


Он истиче да је афричка свињска куга и даље присутна и зато су мере опреза потребне максимално.

- Једини начин да свиње одбранимо од болести јесте строго придржавање мера заштите. Само они фармери који то озбиљно схвате успеће да сачувају стада, док товљачи који не буду чували свиње како кажу ветеринари, остаће без животиња, али упасти и у дугове, из којих им неће бити лако да се извуку - навео је Шуљманац.

Уједно, он сматра да ће се од куге одбранити велики фармери, а да ће мали и средњи одгајивачи свиња нестати из свињогојства, не само због заразне болести већ и због пословног односа кланичара према њима, пошто живу меру свиња плаћају спрам величине стада коју пазаре

Фото: Pixabay

Директор „Агропапука” Бранислав Богетић истиче за „Дневник” да су товљеници сада јефтинији јер су коштали и 280 до 300 динара. - Свиња има за продају па је то вероватно и разлог што се сада продају по нижој цени - казао је Богетић.

Навео је да, упркос афричкој свињској куги, тржиште живе ваге свиња постоји и да са те стране не би требало да будемо забринути.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести