НА ДАН УБИСТВА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА РТС ОТКРИО КАДА ЋЕМО ИПАК ГЛЕДАТИ „САБЉУ”, а познато је и на ком фестивалу ће бити приказана ова српска серија

Српска серија „Сабља”, настала по идеји Радио-телевизије Србије, такмичиће се у категорији дугог формата на Kанском фестивалу серија (Canneserie), објавили су данас организатори тог најпрестижнијег светског фестивала.
1
Фото: Промо / РТС

Занимљиво је да ова информација стиже баш на дан у којем се обележава 21 година од убиства српског премијера Зорана Ђинђића, о којем ова серија и проговара, а која је требало да буде премијерно приказана крајем фебруара на Радио-телевизији Србије.

Иако је серија „Сабља” помпезно најављена, а онда и премијерно приказане њене прве две епизоде пред ауторском и глумачком екипом, као и представницима медија, њена телевизијска премијера ненадано је тада отказана.

Премда је све било спремно да се прва епизода серије, која нас враћа у не тако давну прошлост и покушава да истражи догађаје који су пратили убиство премијера Зорана Ђинђића и објашњава улогу Земунског клана и Јединице за специјалне операције у овом атентату, нађе пред гледалиштем 24. фебруара на првом програму Радио-телевизије Србије, то се ипак није догодило. Са РТС-а су тада саопштили да је овај политички трилер о атентату српског премијера изазвао велику пажњу како домаће, тако и светске јавности, између осталог и, како су јавили, интересовање телевизијских кућа и филмских дистрибутера.

Фото: РТВ / Промо

„Уз заинтересованост европских Јавних сервиса за емитовање серије - стигао је још један позив који сањају филмски аутори широм света.  Један од најпрестижнијих фестивала филмских и серијских садржаја разматра могућност да „Сабљу“ и причу која је те 2003. године потресла Србију, али и читаву светску јавност, уврсти у свој програм. Зато, поштујући правила европске и светске филмске индустрије, а у циљу промоције домаће кинематографије у свету, серија „Сабља“ на РТС-у биће емитована у новом термину о чему ћемо благовремено обавестити гледаоце”, навели су тада у саопштењу за медије из Јавног сервиса Србије.

Сада је познат прави разлог отказивања. Наиме, „Сабља” је једна од осам серија из целог света које су одабране за овогодишњу главну такмичарску селекцију фестивала који се у Кану одржава од 5. до 10. априла. Серија ће имати своју светску премијеру 8. априла 2024. у Великој дворани „Лимијер” уз присуство глумачке и ауторске екипе, а након приказивања на летњим фестивалима, наћи ће се и пред гледаоцима Радио-телевизије Србије.

Подсетимо, главне улоге у серији тумаче Драган Мићановић, Милица Гојковић, Љубомир Бандовић и млади Лазар Тасић. Редитељи серије су Горан Станковић и Владимир Тагић, а сценаристи Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Владимир Тагић и Горан Станковић. Продукцију серије, за коју је идеју дао РТС, потписују Радио-телевизија Србије и „This and That Productions “.

Фото: РТС / Промо

Серија, иначе, кроз осам епизода, осим бившег премијера Србије, прати и ликове политичара, криминалаца, припадника паравојних јединица али и фиктивне јунаке - младу и амбициозну телевизијску новинарку Даницу Мандић, полицијског инспектора Бориса Ракића ангажованог у истрази и ситног криминалца унутар земунског клана Уроша Ристића, чија улога у овој причи постаје све сложенија. Паралелно са припремама, самим чином атентата и бекством „земунаца”, Даница и Борис, свако на свој начин, покушавају да дођу до одговора на кључно питање: ко заиста стоји иза атентата на премијера.

В. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести