САЊАЈУ ЛИ ПИСЦИ ЕЛЕКТРИЧНЕ КЊИГЕ Награђивана јапанска ауторка признала да је користила вештачку интелигенцију у писању

Након што је јапанска ауторка Рие Кудан освојила једну од најпрестижнијих књижевних награда у земљи, признала је да је имала помоћ из необичног извора – ChatGPT.
е
Фото: Youtube Screenshot/時事通信映像センター

„Планирам да наставим да користим вештачку интелигенцију у писању својих романа, допуштајући својој креативности да се изрази у потпуности“, рекла је 33-годишњакиња која је у среду награђена Акутагава наградом за најбоље дело фикције од новог писца који обећава.

Ауторка је потврдила на конференцији за новинаре да је око 5% њеног романа „The Tokyo Tower of Sympathy“ – који је хваљен од стране чланова комитета као „практично беспрекоран“ – било генерисано реч-по-реч од стране вештачке интелигенције, пише Си-Ен-Ен.

Роман се фокусира на дилеме архитекте којој је задато да изгради удобни затвор у високом небодеру у Токију где се преступници рехабилитују, и користи вештачку интелигенцију да би му помогла.

Фото: pixabay.com

Кудан је рекла да би у свом личном животу консултовала ChatGPT-a о проблемима о којима није могла никоме рећи. „Када вештачка интелигенција није говорила оно што сам очекивала“, рекла је, „понекад сам пренела своја осећања у линије главног лика.“

Ауторка није прва уметница која изазива контроверзе користећи вештачку интелигенцију, у време када многи креативци осећају да им је егзистенција угрожена овом технологијом, преноси Међутим, ДНК.

Прошле године, фотограф Борис Елдагсен из Берлина повукао се са Sony World Photography Awards након што је открио да је његов победнички рад у категорији креативне фотографије створен помоћу технологије.

У међувремену, писци попут Џорџа Р. Р. Мартина, Џоди Пико и Џона Гришама придружили су се судском поступку против OpenAI-а, компаније која стоји иза ChatGPT-a, тврдећи да је користила ауторска дела током обуке система да би створила одговоре сличније људскима.

Фото: Pixabay.com

Више од 10.000 аутора, укључујући Маргарет Атвуд, потписало је отворено писмо позивајући лидере индустрије вештачке интелигенције да добију пристанак аутора приликом коришћења њихових дела за обуку великих језичких модела – и да их праведно обештете када то учине, пише Сн-Ен-Ен.

Члан комитета за награде, писац Кећиро Хирано, користио је X, друштвену медијску платформу раније познату као Twitter, да изјави да комитет није видео Куданину употребу вештачке интелигенције као проблем.

„Изгледа да је прича о награђеном делу Рие Кудан написаном помоћу генеративне вештачке интелигенције погрешно схваћена… Ако је прочитате, видећете да је генеративна вештачка интелигенција поменута у делу“, написао је. „Може бити проблема са таквим коришћењем у будућности, али то није случај са ‘Tokyo Sympathy Tower’.“

Док су неки на друштвеним медијима изразили интересовање за Куданин креативни приступ вештачкој интелигенцији и рекли да их сада више занима њен рад, други су то назвали „непристојним“ према другим ауторима који пишу без помоћи ове технологије.

Међутим, ДНК

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести