МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИО 176 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА На ползу народа

Дан Музеја Војводине јуче је обележен пригодним словом директорке мр Тијане Станковић Пештерац, којим су сумирани резултати куће у протеклих годину дана, затим промоцијом 65. броја часописа Рад Музеја Војводине, те изложбом „Др Милан Николић (1896 - 1974)”, коју је припремила виша кустоскиња Снежана Добрић.
w
Фото: Marija Eredelji

Ова поставка се бави ликом и делом  радиолога светског угледа, који се уз др Адолфа Хемпта бавио проблемом беснила, а реализована је захваљујући легату који је Медицинска музејска збирка Пастеров завод добила од породице, те предметима и документима које је прикупио и сачувао проф. др Душан Лалошевић са циљем да се дело овог значајног лекара и научника сачува од заборава.

„Наши образовани и самосвесни преци 1847. године формирали су Српску народну збирку, препознавајући време у ком живе, али препознавајући и будућа времена и остављајући ту збирку као дар будућим поколењима”, рекао је помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић. „И Музеј Војводине има управо тај континуитет који траје 176 година. Музеј се гранао, развијао своје активности и то је данас један сложен организам који заиста кроз своје деловање и своје активности показује историју Војводине у потпуној историјској вертикали, а такође одражава и оно што овај војвођански простор јесте – тај мозаик народа, култура, језика, религија”.           

  М. С.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести