ЗА НАЈБОЉИ ДРАМСКИ ТЕКСТ Марији Ракочевић уручена Хартефактова награда за комад „Жена веже реп“

БЕОГРАД: Хартефактова 12. регионална награда за најбољи савремени ангажовани драмски текст вечерас је уручена Марији Ракочевић за комад "Жена веже реп".
h
Фото: Tanjug (Marko Đoković)

На свечаности у Хартефакт кући одржано је сценско читање драме "Жена веже реп”, које су извели глумци Наталија Степановић и Светозар Цветковића, у режији Таре Митровић.

Велика хвала, част је у какво сам друштво упала. Није лако бити жена на Балкану, рекла је Ракочевић у кратком обраћању.

Жири у саставу Дубравка Вргоч, Молина Удовички Фотез и Биљана Србљановић у одлуци је истакао да текст "Жена веже реп" од осталих на конкурсу Хартефакта издваја, не само тема дискриминације и насиља над женама у савременом свету, већ и отворена драмска форма која допушта најразличитија сценска ишчитавања и учитавања.

Иновативност овог драмског рукописа је у његовој концепцијској провокативности, док с друге стране текст управо због изравног дијалога са светом у којем жене још траже своје равноправно место, читатоца не оставља равнодушним, оценио је жири.

У одлуци жирија речено је да је болна тема о којој ауторка драме говори по много чему савремена и "на жалост препознатљива и на овим нашим просторима.“

Вргоч је рекла да ју је драма "Жена веже реп" при првом читању дирнула јер "на необичан начин говори о проблемима са којим се суочавамо, на географском и културолошком простору од Ирана до Србије и Хрватске".

Истакла је да је Ракочевић написала драму која нема ликове и уобичајену форму, а "таква је да никог не може оставити равнодушним".

Србљановић је навела да је на 12. Хартефактов конкурс пристигло више од 160 текстова.

Најављујући нову програмску линију - Хартефакт драму, Србљановић је рекла ће се Хартефакт концентрисати на размену и едукацију нових, долазећих писаца, који ће бити преведени у иностранству, у сарадњи са Креативном Европом, у оквиру пројекта са Фабулом мунди и Плејграундом.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести