Београдска ТВ Спортклуб ХРТ у преотела „ватрене“

„Без ватрених на Хтв-у“ наслов је текста који доноси Јутарњи лист, а у којем се наводи да  је Хрватска државна телевизија доживела велики ударац од United Media Groupe, јер је Спортклуб преузео Лигу нација, квалификације и завршницу Евра 2020.
croatia
Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT

На ХРТ-у кажу да су понудили највећу цифру икад, али нису прошли. United Media Group пробио је плафон за емитирање неког спортског догађаја у Хрватској и узео Лигу нација, квалификације и завршницу Европског фудбалског првенства 2020. године.

Хрвати ће стога, ове спортске манифестације морати да гледају на Спортклубу, која није хрватска него регионална, с централом у Београду. Спортклуб ће ове фудбалске утакмице преносити и за Србију, БиХ, Словенију, Црну Гору и Македонију.

Јутарњи пише да су платежне могућности Спортклуба веће него ХРТ-ове, а УЕФА признаје само лову и  то јој је одлучујући критеријум.

United Media Group је компанија у којој је кључни човек за овај дио Европе Србин Драган Шолак. Власник СББ-а илити Serbia Broadbanda, који је окупивши још неке твртке од Македоније до Словеније основао УМГ, па касније већински пакет деоница продао америчком инвестицијском фонду ККР (Kohlberg Kravis Roberts), “тешком” око 150 милијарди долара са седиштима у Њујорку на Кајманским острвима.

ХРТ се огласио сапштењем у којем каже да је „током 2017. године УЕФА објавила конкурс за продају права преноса утакмица Европског фудбалског првенства 2020. године, квалификација за Европско фудбалско првенство те новоосноване Лиге нација“.

ХРТ је учествовао на конкурсу с 20 % већим износом од износа понуђенога за прошло Еуропско фудбалско првенство, али је но УЕФА је одабрала другог понуђача, који у власништву има мрежу кабеловских  телевизија те му продала права преноса за све државе бивше Југославије, кажу у ХРТ-у.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести