ЧЕФЕРИН У СРБИЈИ Сигуран сам да ће Београд сјајно организовати Конгрес УЕФА

БЕОГРАД: Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин допутовао је у у још једну посету Фудбалском савезу Србије и искористио прилику да истакне колико је за цео регион важно што ће се наредни Конгрес одржати управо у Београду.
Танјуг/Марко Ђоковић
Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

"Увек се осећам лепо у вашем граду и много се радујем што ће наредни Конгрес УЕФА бити одржан у престоници Србије. Како ја то волим да кажем, на нашим просторима",  рекао је за сајт ФСС председник УЕФА кога је у хотелу Краун Плаза дочекала делегација Савеза на челу са председником Драганом Џајићем, потпредседником Браниславом Недимовићем и генералним секретаром Јованом Шурбатовићем.

"Гостопримство српског савеза и српског народа никада нису били упитни. Већ сада сам сигуран да ће организација Конгреса бити на највишем могућем нивоу. Сваки пут када дођем у Београд, уверим се да су капацитети све већи и већи. За делегате је много важно што је хотел повезан са центром у коме ће се одржати Конгрес и то знатно олакшава комплетан процес логистике и организације догађаја".

Током посете Београду Чеферин је присуствовао свечаности поводом проглашења новог амбасадора Спортских игара младих - Карл-Хајнца Руменигеа.

Чувени немачки фудбалер придружио се великој породици амбасадора СИМ у којој су између осталог и први човек европског фудбала, председник Пари Сен Жермена Насер Ал-Келаифи и познати фудбалери Немања Видић, Предраг Мијатовић, Лука Модрић, Един Џеко....

За Београд се већ сада може рећи да је једна од регионалних фудбалских метропола, додао је Чеферин.

"Инфраструктура још увек није на нивоу на коме би требало да буде, али изгледа сасвим обећавајуће. Граде се за сада мањи стадиони, имам информацију да ускоро почиње изградња Националног стадиона, а у том случају расту шансе да Београд буде домаћин нових великих догађаја".

Идеја је да то буде нека финална утакмица Лиге Европе или Лиге конференција.

"Апсолутно се слажем, уколико сви услови буду испуњени. Београд је велики град, има модеран аеродром, велики број ексклузивних хотела, све могуће капацитете и недостаје још тај завршни корак. Односно стадион довољног капацитета да угости актере завршног чина неког великог такмичења".

На констатацију да су се сви из Србије осећали пријатно на Конгресу у Паризу када је Чеферин током свог говора апострофирао српски фудбал и успех који је Црвена звезда остварила 1991. године.

"Сви ми на овом поднебљу смо много бољи него што мислимо да јесмо. Имамо неке предности које други немају. Морамо да се зближимо, да функционишемо заједно. Само тако можемо напред. Фудбал удружује људе. Са друге стране, било какав бојкот изазива негативне последице. Зато сам и поменуо да се Југославија никада није осећала европскије него када је Црвена звезда победила Марсељ у Барију. И нажалост, никада изолованије, него када су нас спречили да учествујемо на Европском првенству 1992. године".

На свечаности у Сава центру, поред председника Републике Србије Александра Вучића и великог броја званица из политичког, економског и спортског живота Србије, присуствовале су и бројне ведете које су исписале историју европског фудбала и на које је вероватно и Чеферин мислио када је у Паризу рекао да је фудбал страст и више од игре.

"Апсолутно. Фудбал је толико јак баш из разлога што свако може да сања да игра најјаче такмичење. Кошарци су то одузели и још многим другим спортовима, али у фудбалу нећемо дозволити. Слушао сам једном приликом једног мудрог човека на телевизији, питали су га који је најпопуларнији спорт на свету, одговорио је кошарка. Када су га подсетили на фудбал, рекао је фудбал није спорт, фудбал је религија.“

Имајући све то у виду, јасно је да нас у Немачкој очекује једно од најатрактивнијих и најузбудљивијих шампионата Европе свих времена.

"У сваком случају, радимо на томе да све буде на топ нивоу. Јуче сам био у Берлину и разговарао о детаљима у вези са Европским првенством. Немци имају одличну инфраструктуру и што је још важније, доказано је да су сјајни организатори великих спортских догађаја. Сигуран сам да ће турнир у свим аспектима испунити очекивања. У Словенији влада невиђено интересовање навијача, улазнице су просто плануле, а верујем да је слична ситуација и у Србији.“

Нема сумње да је са пријатељима из Фудбалског савеза Србије, председник УЕФА већ разменио ‘претње’ уочи дуела Словеније и Србије у Минхену.

"Дотакли смо се мало те утакмице, не нешто пуно. Како се буде ближило Европско првенство, биће све више речи о томе. Систем је такав да и неке трећепласиране екипе иду у нокаут фазу турнира".

Било би лепо да Словенија и Србија заједно наставе такмичење, што би значило да Енглеска или Данска морају кући.

"Шта је ту је. Фудбал и јесте толико леп јер Давид може да сања о победи против Голијата", поручио је Чеферин.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести