Четири дана до почетка првенства: Свет тресе мундијалска грозница

Финално одборојавање је у црвеној зони, срећници који су набавили улазнице спремају се на пут, а већина нас осталих ће морати да се задовољи да навија пред малим екранима. Свет заправо тресе мундијалска грозница, јер за четири дана у Русији почиње толико чекано Светско првенство у фудбалу, а међу 32 репрезентације коначно ће после дугог поста бити и Србија.
mundijal
Фото: Youtube Printscreen

Најважнија споредна ствар на свету окупирала је мисли већег дела планете. Наравно, ту је и онај, додуше, мањи део кога фудбал уопште и не занима. И једни и други смишљају најбоље начине како да проведу тих месец дана, једни уз фудбал, а други без њега.

Светско првенство у фудбалу биће одржано од 14. јуна до 15. јула. Утакмице ће  се одигравати на 12 стадиона у 11 руских градова: Јекатаринбург, Каљининград, Казањ, Москва, Нижњи Новгород, Ростов на Дону, Санкт Петербург, Самара, Саранск, Сочи и  Волгоград. Титулу брани Немачка.

Наравно сви се питају ко ће освојити трофеј, а у причу су се осим љубитеља фудбала, кладионичара, медија укључили и математичари. Наиме, научници с Универзитета у Инсбруку (Аустрија) сматрају да ће трофеј пригрлити Бразил с вероватноћом од 16,6 посто. Следи Немачка чије су шансе 15,8 одсто, те Шпанија и Француска са шансама од по 12 посто. На титулу претендују и Белгија и Аргентина, чије су шансе осам и седам одсто. Највероватније финале је између Бразила и Немачке. Кристоф Лајтнер и Ахим Цајлајс, економисти с Универзитета у Инсбруку до овога су дошли прикупљањем података из 26 водећих светских кладионица. Русија је у њиховим прогнозама у горњој половини списка, на 12. месту, а испред ње су Хрватска и Португалија, а иза су Пољска, Данска и Мексико. Најслабије шансе на предстојећем такмичењу има Панама, а испред ње су Саудијска Арабија, Тунис и Иран.

Биће ово Мундијал без Италијана, који после 60 година неће наступати на планетарној смотри после фијаска у баражу. Швеђани су били бољи у двомечу, али у Русији ипак неће бити ни легендарног Златана Ибрахимовића. Селектор Шведске Јане Андерсон одлучио је да овог врсног фудбалера не уврсти на списак. Ибрахимовић игра за Лос Анђелес Галакси у америчкој МЛС и иако је и сам жарко желео да заигра у Русији, његова и жеља навијача овога пута неће бити услишена. На списку нема ни Јакоба Јохансона, стрелца гола којим је Шведска савладала Италију и обезбедила визу за Русију, пошто је фудбалер атинског АЕК-а још увек повређен. Италијански голман Ђанлуиђи Буфон не учествовањем његове репрезентације  пропустио је прилику да постане рекордер Светских првенства. Наиме, Ђиђију би ово било шесто узастопно учешће (1998, 2002, 2006, 2010, 2014). До сада су рекордери са пет узастопних учешћа поред њега имају Антонио Карбахал (1950, 1954, 1958, 1962, 1966) и Лотар Матеус (1982, 1986, 1990, 1994, 1998). Но, и поред неких изостанака светска јавност ће имати прилику да на делу види истинске мајсторе фудбала.

Оно без чега ниједан Мундијал не може да прође су и лепе жене. Русијом ће током Мундијала продефиловати многобројне светске лепотице, жене и девојке фудбалера, али и жестоке навијачице и љубитељке што фудбала, а што згодних фудбалера.

Такође, и Рускиње су широм планете познате по својој раскошној лепоти. То се може наслутити и по избору амбасадорке Светског првенства – Викторије Лопирове. Рођена је у Ростову на Дону 1983, а мис Русије је била пре 12 година.


База “Орлова” у Русији у Светлогорску

Фудбалери Србије за време Светског првенства биће смештени у Светлогорску, месту у близини Калињиграда. Светлогорск се налази на пола сата вожње од аеродрома “Храброво” у Калињинграду и удаљен је 25 минута вожње од центра града а у којем ће имати врхунске услове за тренинге и смештај током најмање две недеље боравка у Русији.

Фото: ФСС

Домаћин је за експедицију Србије обезбедио смештај у хотелу “Фалке резорт” који подсећа на замак и налази се на 400 метара од обале мора, на благом узвишењу изнад града. На два минута од хотела налази се терен тренинг центра “Балтија” на коме ће репрезентација тренирати. Терен је са природном травом, има салу за прес конференције, свлачионице, трибину која прима 500 људи и рефлекторе.


Колико су неке федерације забринуте за своје играче показује случај Нигерије. Наиме, њиховим фудбалерима је забрањено да „јуре“ Рускиње на Светском првенству. Тренер Гернот Рор поставио је врло строга правила својим играчима и изјавио да им неће дозволити „дружење“ с локалним девојкама, али и да њихове супруге и чланови породица могу да их посете. Привилегију има само капитен Мајк чија је девојка Рускиња. Додуше, нигеријски фудбалери нису једини који су добили инструкције како да се понашају према Рускињама током Мундијала. Аргентинци су добили читав приручник, мада је он имао мање забрана и био је детаљнији у ондосу на Ророва стриктна упуства. Аргентинска фудбалска асоцијација (АФА) поделила је памфлете о „руском језику и култури“ који су укључивали део под називом „Шта учинити како бисте имали шансу код девојака из Русије“. У памфлету се такође наводи да руске жене воле мушкарце који преузимају иницијативу, уз упозорење да, иако у Русији има много лепих жена, „није свака девојка баш за вас“. У међувремену су ови приручници враћени, а контроверзније странице су избачене.

Али, да се вратимо фудбалу. Селектор Младен Крстајић објавио је дуго чекани списак, репрезентација се припрема за најважнији догађај, а жеље нације су велике. Да ли су и могућности екипе довољне да испуне те жеље видећемо. Изјаве типа “успех је и сам пласман на Светско првенство” као да умирују јавност и припремају је на неуспех. А свако ко имало познаје спортисте зна да они на свако значајно такмичење иду са жељом да победе и забележе што бољи резултат, те да освајају одличја. Само уколико с победничким менталитетом наш тим оде у Русију можемо се надати проласку у нокаут фазу што би реално био велики успех. А ривали у групи нису уопште наивни.

Спремите се узбуђења почињу за две недеље.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести