Дачић: На муци се познају јунаци

ПЕКИНГ: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Кини са државним саветником и министром спољних послова Кине Ванг Јием и истакао да Србија има пуно поверење у способност Кине да сузбије корона вирус, саопштило је Министарство иностраних послова.
Фонет/Кабинет министра/Дачић и Ванг Јием
Фото: Фонет/Кабинет министра/Дачић и Ванг Јием

Дачић је рекао да Србија саосећа са Кином и са забринутошћу прати вести о пожртвованости кинеског народа у борби проти "невидљивог, али моћног непријатеља".

"Са дивљењем пратимо надљудске напоре и мере које су без преседана широм света у циљу даљег спречавања ширења вируса, не само у Кини, него и ван ваших граница што цео свет треба да гледа са дубоким поштовањем", истакао је Дачић.

Како се наводи у саопштењу, он је истакао да је Кина на бранику одбране целог света у борби против вируса.

Дачић је рекао да га радује информација о опадању броја оболелих на националном нивоу, о повећању броја излечених, као и да има све мање нових случајева ширења овог вируса ван провинције Хубеи.

Дачић је додао да је Србија мала земља, али да не оставља пријатеље у невољи и да због тога показује солидарност и да према својим могућностима Србија упућује помоћ Кини која се огледа у медицинској опреми и да ће то у наредним недељама бити реализовано.

"Ви се нисте плашили НАТО бомби када је било бомбардовање Србије, ваше дипломате су страдале од бомби које су биле намењене Србима, зато моја посета показује да се не плашимо вируса. Желимо нашим пријатељима све најбоље и имате пуну нашу подршку", рекао је Дачић.

Он је кинеском саговорнику пренео да у Србији постоји изрека "На муци се познају јунаци" и додао да се на муци познају и пријатељи и да је он због тога у Кини и најавио да ће председник Србије Александар Вучић доћи 15. априла на Симит Кине и земаља централне и источне Европе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести