(ФОТО) ОБЕЛОДАЊЕН ПРОЈЕКАТ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТАДИОНА ФК ВОЈВОДИНА Новосадски „Карађорђе” се шминка за највишу лиценцу УЕФА и велике европске утакмице

Пратећи листу захтева стручних органа Фудбалског савеза Србије (ФСС и инспектора УЕФА, новосадска фирма „ДБА” израдила је скице пројекта реконструкције Стадиона „Карађорђе” у Новом Саду.
v
Фото: Dnevnik.rs/Инстаграм @dba_architects

Дефинисане су све потребне интервенције како би „Карађорђе” испунио критеријуме за добијање лиценце стадиона категорије 4, што је прописано правилником УЕФА о инфраструктури да би се могле играти утакмице групне фазе евопских клупких такмичења. Још у јулу су у Новом Саду представници „ДБА”, ФК „Војводина”, ФСС и УЕФА одржли састанак на ком су утаначили детаље и изложили предлоге и визије реконструкције.

- Пре неколико месеци имали смо привилегију да угостимо челне људе УЕФА техничког сектора са којима смо разменили искуства и ставове.Сада смо одржали сјајану видео конференцију на којој смо представили решења и добили подршку и сагласност за кључне детаље и идеје – навели су из фирме „ДБА” на свом Инстраграму уз објаву фотографија како ће изгледати „Карађорђе” након радова. - Пројекат сада улази у процедуралне активности, надамо се и планираном почетку радова. Реконструкција обухвата потпуно нову организацију западне трибине коју карактерише нови сектор за медије који је до сада недостајао. Такође, формирањем музеја клуба повезаће се ВИП део и медијски сектор. Потпуно новом организацијом ВИП дела стадион ће по први пут имати „premium sky боксове” за корпоративну намену, као и два нивоа централних ложа. Са тим садржајима, стадион ће имати дефинитивно најбољи „hospitality“ систем у земљи (односи се на места где гледаоци имају посебне погодности). Уз нови тикетинг систем, нови систем организације седења на трибини као и по први пут правилно постављене тоалете и фб сервисе на трибини добијамо нови комфор и безбедност гледалаца.

Фото: Инстаграм @dba_architects

Овим решењем, кроз пројекат који је наша донација ФКВојводинанадамо се новој епохи развоја стадиона који наредне године слави 100 година постојања, наведено је на инстаграмуДБА

Из „ДБА” су додали да су услови УЕФА врло стриктно дефинисани, а сваки пројекат за себе представља сублимацију обимне литературе, искустава и препорука.

- Овим решењем, кроз пројекат који је наша донација ФК „Војводина” надамо се новој епохи развоја стадиона који наредне године слави 100 година постојања на – поручили су у објави.

Фото: Инстаграм @dba_architects
Фото: Инстаграм @dba_architects


Отворен на Видовдан пре 99 година

Стадион „Карађорђе” отворен је на Видовдан 28. јуна 1924. године, на 120-годишњицу од Првог српског устанка, и на њему су играла два фудбалска клуба- „Војводина“ и „Јуда Макаби“. Изграђен је на месту старог бициклистичког веледрома из 1888. године, који је окупљао српску и јеврејску заједницу. Помоћ изградњи стадиона дали су навијачи и симпатизери оба клуба, а значајан новац прикупљен је од гостовања америчких оперских група „Лузијана” и „Плава птица”. Пројектовао га инжењер Давид Поповић, тадашњи председник „Војводине“. Стадион је од свог отварања до Другог светског рата носио назив „Карађорђе“, после је био познат само као Градски стадион, док је првобитно име враћено 2007. године.


Иако је раније најављивано да би рекострукција “Карађорђа” требала да почене 1. октобра, у септембру је председник ФК “Војводина” Драгољуб Збиљић објаснио да ће почетак радова бити померен из адмистративних разлога. Он је тада казао да ће у јануару наредне године бити познати детаљи али није желео да прецизира датуме. Приликом доласка актуелног Управног одбора на чело клуба, као један од приоритетних циљева, истакнута је реконструкција стадиона и у рекордно кратком року је отпочета реализација обећаног.

Фото: Инстаграм @dba_architects
Фото: Инстаграм @dba_architects

Капацитет стадиона мора бити бар 8.000 седишта и минимум 100 ВИП места, односно седишта (укључујући и сва стандардна и ВИП седишта), али стајање, терасе, платформе, клупе и седишта без наслона нису дозвољени
Фото: Промо

ГОСТУЈУћИ ДРЕС ПУН СИМБОЛА

Гостујући сиви „Вошин”дрес је инспирисан великим јубилејом, а то је први век стадиона Карађорђе, а као детаљ га краси јубиларни логотип и велики мотив стадиона на предњој страни дреса. Уз грб клуба и препознатљиву Келме шапицу, детаљ који се издваја при рубу дреса, је златни јубиларни логотип посвећен стогодишњици Карађорђа. Ободе рукава красе препознатљиве црвено-беле линије, а црвена и бела линија поновљене су и на боковима дреса уз суптилну златну линију, али и на полеђини.


- Оно што сигурно знамо јесте да имамо 150 милиона динара обезбеђено од Града Новог Сада и 150 од ФСС– рекао је Збиљић тада на конференцији за медије. - Важно је истаћи да реконструкција ван терена, на стадиону, кошта 540 милиона динара, недостаје нам око 390 милиона и треба да видимо са Владом Србије и Градом Новим Садом колико новца може да буде издвојено, те да ли треба да смањимо пројекат на ниво оног што може да нам буде обезбеђено. Стадион је градски, дакле, очекујемо да се то среди. Ако бисмо обезбедили сва средства, то би било феноменално, да стогодишњицу „Карађорђа“ прославимо са УЕФА 4 стандардом. План је да за тих 540 милиона добијемо све што нам треба – клупски музеј, нову просторију за медије и све што УЕФА захтева за тај УЕФА 4 стандард.

Фото: Инстаграм @dba_architects

Када је реч о правилнику УЕФА о инфраструктури он прописује минимум структуралних критеријума које стадиони морају да испуњавају да би био класификован у 1, 2, 3. или 4. категорију и што је она виша, критеријуми су строжи и бројнији. Терен за игру на стадионима четврте кадегорије мора да има дужину од 105 и ширину од 68 мертара, грејање /или покривање, односно заштиту терена (зависно од локације и климатских услова), као и посебну јачину осветљења и рефлектора. Капацитет стадиона мора бити  бар 8.000 седишта и минимум 100 ВИП места, односно седишта (укључујући и сва стандардна и ВИП седишта), али стајање, терасе, платформе, клупе и седишта без наслона нису дозвољени. Сви јавни улази морају да буду опремљени обртним крстовима и електронским системом контроле улазница дизајнираним да се спречи употреба фалсификованих улазница и централном пункту пренесе стопа протока посетилаца у реалном времену и број улазака како би се спречила пренатрпаност на стадиону у целини, или у појединачним секторима. Један обртни крст предвиђен је на сваких 660 седишта. Стадион мора имати на располагању бар 150 места за паркирање у сигурној и безбедној зони за ВИП званице, остале госте и особље. Неопходе су и посебна свлачионица (20 метара квадтарних) за судије (два туша, један индивидуални тоалет са седиштем, шест места за седење, радни сто и ормари за одлагање одеће). Део прописа односи се на простор за представнике медија, па тако радна зона за медије мора да садржи 30 позиција, радна зона за фотографе бар 20 радних позиција са столовима, столицама, прикључцима за струју и интернет везу, и да буде лако доступна са терена. То може бити наменски издвојен део радне зоне за медије (уз одговарајуде поведање простора), али је пожељно да то буде засебна просторија. Осим тога “Карађорђе” ће након реконструкције имати посебна места за ТВ коментаторе, ТВ студије, простор за блиц интервјуе, као и микс зону између свлачионица и зоне резервисане за аутобусе екипе која може да се претвори у микс зону у којој акредитовани представници медија могу да интервјуишу играче после утакмице. Да буде наткривена и довољно пространа да би могло да се смести најмање 50 представника медија.

Фото: Инстаграм @dba_architects


Утакмица под рефлекторима још 1967. године

Прва утакмица под рефлекторима одиграна је 1. марта 1967. године у четврфиналу Купа шампиона са Селтиком из Глазгова (1:0), док су у јулу 2011. постављени нови рефлектори на четири стуба. Северна трибина је довршена 1991., а атлетска стаза постављена је 2004. године. Од 2008. до 2009. године урађена је мања реконструкција, када је изграђена нова југоисточна трибина, на коју је постављен савремени филипсов семафор.  Рушењем старе управне зграде (изграђене 1942. године) на јужном делу стадиона 2013. године почела је реконструкција јужне трибине која је укључивала изградњу нове централне трибине на месту старе зграде, у чијем подтрибинском простору се налазе просторије по стандардима УЕФА. Реконструкција је завршена 20. августа, два дана пред меч „Војводине“ у квалификацијама за Лигу Европе против „Шерифа“, а капацитет стадиона је повећан на 14.000 седећих места.


Крајњи циљ реализације овог пројекта је да „Карађорђе“ добије најпре УЕФА 3 стандард“, а потом и УЕФА 4 стандард, чиме би стекао лиценцу за организацију и квалификација и групне фазе такмичења под окриљем Европске куће фудбала. Стадион „Карађорђе“ сад испуњава УЕФА 2 стандард.

Силвиа Ковач

Фото: Инстаграм @dba_architects

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести