Фудбалски дерби: Спартак  – Раднички, улог квалификације за Лигу Европе

Припреме су одрађене и завршене, игра је постављена и остало је „само“ да фудбалери Спартака и нишког Радничког истрче на терен Градског стадиона у Суботици и одлуче о томе ко ће у наредној сезони играти у квалификацијама за Лигу Европе.
vladimir torbica
Фото: Владимир Торбица у дуелу са Сашом Илићем, фото: ФК Партизан

Два ривала су решила да покажу како баш они заслужују да им припадне треће место на табели, одмах иза новог првака Црвене звезде и Партизана, истичући властите адуте као пресудне у тој борби. Спартак има предност домаћег терена, игра пред својим навијачима, али и „Реал с Нишаве“ наговештава да га занима једино тријумф. Очекује се, и поред ТВ преноса, да ће трибине бити испуњене као ретко када, а „плави голубови“ призивају да се историја понови и да заиграју у Европи први пут од сада већ далеке 2010. године. А исти сан сањају и у Нишу, граду који већ скоро три деценије није угостио ривале са Старог континента.

„Те 2010. године смо изборили пласман у квалификације за Лигу Европе и у првом колу играли с Диферданжом из Луксембурга“, присетио се капитен Спартака Владимир Торбица (38), после Саше Илића из Партизана, најстарији фудбалер у Суперлиги Србије.

„У Новом Саду смо победили 2:0, а у реваншу је било нерешено. У другом колу смо за ривала добили Дњепар и на „Карађорђу“, управо мојим головима из пенала, славили смо 2:1, а у Дњепропетровску је било 0:2 и Украјинци су отишли даље. Мало нам је недостајало, али се надам да ћемо тада пропуштено имати прилику да надокнадимо овог лета у новом циклусу европског такмичења. Због тога је ова утакмица с Радничким толико значајна за сваког од нас.“

Из Ниша стижу најаве да и тим тренера Драгана Антића има исти план, да се наоштрио за тријумф и да га другачији исход не занима.

„Уз поштовање гостима, све ће, ипак, зависити од нас. Играмо с директним ривалом за треће место и, у случају да освојимо сва три бода, све ће бити јасно. Као и током читаве ове сезоне, атмосфера у нашој екипи је фантастична и мислим да је то један од основних разлога због којих смо дошли надомак Европе. Дишемо као један, заједништво је изузетно и, у комбинацији с индивидуалним квалитетом који поседујемо, то чини добитну комбинацију. Имамо у тиму играче који вреде и више од захтева домаће Суперлиге и очекујем да ћемо то поново демострирати на терену. Важно је да смо сви здрави и да ћемо наступити у комплетном саставу и то нас додатно храбри.“


Капитен на клупи

Владимир Торбица је прави капитен Суботичана већ годинама уназад. Међутим, ове године утакмице почиње углавном с клупе за резерве.

„Биће тако и у овом сусрету“, нагласио је најстарији првотимац Спартака.

„Имамо у постави сјајне играче, а остали момци и ја пружаћемо им максималну подршку с клупе и, уколико се укаже потреба, потрудити се да својим учинком допринесемо остварењу заједничког циља.“


Одавно у Суботици није играна важнија утакмица од ове недељне. Руководство Спартака је одлучило да улаз на трибине Градског стадиона буде бесплатан, јер жели да домаћи играчи имају велику и громогласну подршку.

„Надам се заиста да ће посета на нашем стадиону премашити досадашњи просечни број гледалаца. Пратило нас је, ако се изузму сусрети са Звездом и Партизаном, око 300 навијача и све што у недељу буде преко тог броја, рачунаћу у добру посету. Имам утисак да се створила одлична атмосфера у граду, па очекујем заиста велику помоћ с трибина. Ми сигурно нећемо одустајати од нашег препознатљивог стила игре – бићемо храбри, агресивни и играћемо нападачки фудбал. У овом првенству смо већ два пута савладали Нишлије – 4:2 код куће и 2:0 на Чаиру, што значи да имамо рецепт за игру с њима.“

Има и Раднички адуте на које рачуна, јер је реч о добро укомпонованом саставу и искусном тиму.

„Чињеница је да је тим из Ниша екипа коју одликује искуство, наравно и квалитет. Међутим, тајни међу нама нема, добро се познајемо и на нама је да пружимо игру на нивоу партија које смо приказивали током читаве сезоне“, истакао је Владимир Торбица.

Дуел Спартак ЖК - Раднички почиње у 19 часова, а РТВ Војводине преносиће га на првом програму.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести