ЈОСИП ЋАЛУШИЋ, ФУДБАЛЕР ТСЦ-А Можемо да урадимо велике ствари

Фудбалери ТСЦ-а били су апсолутни хит Суперлиге Србије у претходној сезони - такмичење су завршили на другој позицији, иза неприкосновене Црвене звезде и изборили треће коло квалификација за Лигу шампиона.
с
Фото: ТСЦ

Утисак је, поврдиће многи, да су Бачкотополчани играли најлепши фудбал у домаћем шампионату.

Међутим, разлог великог успеха налази се и у партијама на другој страни игралишта – ТСЦ је био друга најбоља одбрана лиге и на тај начин успешно објединио два сегмента.

Један од оних који су дириговали дефанзивом вицешампиона наше земље био је штопер Јосип Ћалушић, који је спреман да и у предстојећем периоду допринесе екипи на исти начин. Овог пута и на много већој позорници, какво представља најелитније европско клупско такмичење.

– Током целе сезоне држали смо константу и били врло добри. Било је све како треба, одржали смо форму до краја. Колико год је био велики притисак, на крају смо одрадили све што се од нас очекивало. Издржали смо то, свака част саиграчима, а сада треба да наставимо још јаче – навео је Ћалушић.

Одлука о томе да ли ће ТСЦ успети да стигне до другог места и квалификација за Лигу шампиона, пала је у последњем колу, када је састав тренера Жарка Лазетића одмерио снаге с Војводином у покрајинском дербију. Реми је био довољан екипи из Бачке Тополе, он се и десио, пошто су оба тима по једном проналазила пут до мреже ривала. Ипак, ТСЦ је имао много више повода за славље после таквог епилога.

– Најбитније је да у таквим моментима останеш миран, колико год притисак био велики. Потребно је остати концентрисан на захтеве тренера и ући у утакмицу опуштено. У том случају си и бољи на терену, а не када играш у грчу. Успели смо у томе, показали смо да знамо да играмо и на резултат, тако да је све на крају испало добро.

Тимски успех испратиле су и индивидуално врхунске партије.

– Као тим деловали смо одлично и из тога је „испливао“ Петар Ратков, примера ради, уз још појединаца. Што се тиче мојих игара, задовољан сам. Увек може боље, али ово што је задња линија показала, јесте пут како треба да наставимо даље. У овако јакој лиги да будеш друга одбрана, то је за сваку похвалу. Треба да наставимо у истом стилу.

Управо је Ратков био следећа тема разговора. Талентовани нападач потписао је уговор са Ред бул Салцбургом и тако наплатио изванредна издања у ТСЦ-у. Према речима штопера Бачкотополчана, то није било случајно.

– Велики је таленат и добар дечко. Дошао је до тога радом и упорношћу. Кадгод је то требало, увек је био исти, радио максимално и никад није калкулисао. То је оно што га краси. Ако настави тим путем, само је небо граница за њега.

С обзиром на то да ТСЦ очекују такмичења на три фронта, неопходна је „дужа клупа“. У последњих неколико дана, код вицешампиона Србије стигли су Лазар Мићић, Јован Влалукин и Никола Симић.


Сребрна медаља златног сјаја

Ћалушић је ТСЦ појачао 2021. године. Да ли је очекивао да ће само две године касније бити у позицији да се са клубом бори за групну фазу Лиге шампиона?

– Сигурно да је превазишло очекивања. С Цељем сам био шампион, али је ово било стресније и напетије. Овде сваку утакмицу мораш да победиш и не смеш да кикснеш. Било је то мало оптерећење за нас, али издржали смо. Ово друго место је за мене било као да смо прваци. Тако гледам на то... Сребрна медаља златног сјаја - јасан је био Ћалушић.


– За Европу је потребна ширина и конкуренција. Руководство је до сада радило одличан посао и верујем да ће да наставе у истом маниру.

Неписано је правило да је лакше остварити неки успех, него га одбранити. Колико има истине у томе?

– Треба да наставимо да тежимо ка бољем. Стекли смо велико искуство и можда ће нам и бити лакше да подносимо притисак резултата.

Ћалушић с нестрпљењем ишчекује да сазна име ривала у квалификацијама за Лигу шампиона.

– Желео бих неку екипу с којом можемо да се надигравамо и с којом смо конкурентни. Који год тим дође у Бачку Тополу, домаћа атмосфера и све што иде уз њу, посебна је прича и ту можемо да урадимо велике ствари – истакао је Јосип Ћалушић.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести