ЛАЗАР САМАРЏИЋ: Не дозвољавам притиску да ми стане на пут, претварам га у оружје

Без обзира на моје године, могу слободно да кажем да сам тренутно развио одређени начин да видим притисак искључиво као подстицај и мотивацију, изјавио је фудбалер Удинезеа и српски репрезентативац Лазар Самарџић.
1
Фото: Youtube Printscreen

Самарџић је у жељи да инспирише и друге колеге спортисте део нове Адидас кампање у којој открива шта је заправо све могуће када се очекивања и притисци утишају само једном реченицом подршке - "You Got This".

"Без обзира на моје године, могу слободно да кажем да сам тренутно развио одређени начин да видим притисак искључиво као подстицај и мотивацију. У почетку, када стартујете да играте на сениорском нивоу и на великим стадионима са огромним бројем људи, више размишљате о томе шта би се могло догодити ако не успете да прођете даље или ако не постигнете гол. Потребно је време да се навикнете и да се носите са тим притиском. Али на крају када подвучете црту схватите да је све људски и да свако греши, само је важно из свега нешто научити. Велико олакшање ми доноси то што знам да ćе ме моја породица, девојка и пријатељи увек подржати без обзира на све. Зато користим притисак који имам на терену да га претворим у нешто добро и да ме још више мотивишеш", рекао је Самарџић.

Самарџић (22) је рођен у Берлину, а од 2023. године игра за фудбалску репрезентацију Србије. Одабир српске репрезентације била је једна од прекретница у његовој каријери, када је било потребно суочити се са туђим очекивањима.

"Деби за Србију бих пре описао као узбуђење него као притисак. Био је то велики и посебан корак у мојој каријери. Неки људи су ме критиковали због избора, али то ме мотивише више него икад да им докажем да нису у праву и чини да постајем све бољи", додао је Самарџић.

Српски фудбалер поштује очекивања других, али они нису пресудни у изборима које прави. Реч притисак научио је да доживљава на позитиван начин јер га то води даље.

"Понекад постоје размишљања о томе како фанови доживљавају неке ситуације, али опет, грешке су људске. Прилично сам самокритичан. Чак и ако ствари иду добро и имамо успеха као тим и ја лично, увек има простора за напредак. Имам 21 годину и то је саставни део пута једног спортисте. То не значи да никада нисам задовољан или да не могу да уживам у тренуцима или достигнуćима. Напротив, морате уживати у стварима и бити среćни због онога што сте достигли", казао је српски репрезентативац.

Самарџић је током година проведених у реномираним клубовима, као и током наступа у репрезентацији, играо раме уз раме са искуснијим саиграчима који су му пружили драгоцену подршку и смернице.

"Искусни играчи су увек корисни за учење и углед. Имао сам ту срећу да наиђем на много добронамерних на свом путу. Многи од њих имају породицу, децу, вероватно су у стању да филтрирају притисак на позитиван начин јер знају да је важно успети и чине све што могу за то, али ипак приоритет им је породица. Тако је и са мном, породица ми пуно помаже, много причамо о томе шта је добро прошло, шта је пошло по злу, како боље радити на стварима. Подршка и време које су ми посветили су кључ", истакао је Самарџић.

Самарџић потврђује снажну порука бренда Адидас "Yоу гот тхис", која долази као тријумф и потврда рада, труда и талента.

"Док учим како да се носим са притиском на терену, исто радим и у приватном животу. Учим како да будем задовољан одлукама које доносим. Док сам играо у омладинској академији Херте, неки људи су веć очекивали много од мене, исто је било када сам потписао за Лајпциг, као и за Удинезе. Моји први кораци направљени изван 'куćе' и излазак из зоне комфора су генерално били успешни када се гледа са стране, али наравно, није увек све ишло савршено добро. Свакако ја сам у стању да живим свој сан и то ми много помаже", закључио је Самарџић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести