Лига шампиона: Сити јури први трофеј, а Челси други

Трећи пут у историји, у финалу Лиге шампиона састаће се два енглеска тима. Први пут то се догодило пре 13 година, када су снаге одмерили Манчестер јунајтед и Челси (7:6, 1:1), да би, пре две године, играли Ливерпул и Тотенхем (1:0).
Liga sampiona/Fonet
Фото: FoNet

Вечерас ће копља укрстити поново два острвска тима - Манчестер сити и Челси. До сада су чак ове двбе екипе одиграле 151 утакмицу, а нешто више успеха има чета из Лондона, који је забележила 61 победу, док су „грађани“ славили у  51. сусрету. Међутим, мора да се истакне и то да су у последњих двадесетак година „плавци“ били знатно бољи, што се посебно односи на период између 2000. и 2009. године. Сити је  само једном успео да савлада тим са Стамфорд бриyа, а при томе је Челси остварио чак 12 победа. Оно што је занимљиво је и то да је у овогодишња три дуела, Челси је славио два пута, а последњи пут то се догодило пре месец дана на Итихаду (2:1).

Интересантно да ће ово Манчестер ситију бити прво финале у Лиги шампиона, а Челси у својим витринама има већ један „ушати пехар“. Плавци су славили 2012. године у Минхену, када су, после извођења пенала, савладали Бајерн резултатом 5:4 (1:1). Ипак, кладионице и стручњаци веће шансе за победу у вечерашњем окршају на стадиону Драгао у Порту, дају “грађанима“, који су суверено освојили шампионат Енглеске.    


Лахоз на центру 

ПОРТО: Стадион Драгао, судија: Антонио Матеу Лахоз (Шпанија), дозвољено присуство 16.500 гледалаца на трибинама. Почетак у 21 сат.

МАНЧЕСТЕР СИТИ: Едерсон – Вокер, Стоунс, Рубен Диас, Зинченко – Бернадо Силва, Фернандињо (Родри), Гундоган - Марез, Де Брујне – Фоден.

ЧЕЛСИ: Менди – Кристенсен, Тијаго Силва, Ридигер – Асприликуета, Жоржињо, Канте,  Чилвел – Пулишић (Хаверц), Вернер, Маунт.


- Финале је увек финале, ту нема фаворита – истакао је менаyер Манчестер ситија Пеп Гвардиола. – После четири-пет година тешког рада, успели смо да се пласирамо у завршни меч, што је изузетан успех. Људи мисле да је лако стићи до финала, али иза нас су остале године одрастања и само ми знамо шта смо уложили да бисмо до овде стигли. Изузетно ценим екипу Челсија, доласком тренра Тухела унапредио је игру и биће то велики окршај у ком ће нијансе да одлуче.   

Челсији нико није давао шансе да може да стигне до завршне утакмице, али су, доласком Томаса Тухела на клупу, „плавци” заиграли одлично и успели у нокаутфази да елиминишу Атлетико, Порто и Реал.   

- Као дечак сањао сам да једног дана играм у финалу Лиге шампиона, а сада се тај сан остварио – објаснио је менаyер. - За две године, два пута сам успео да стигнем до најзачајније утакмице у европском клупском фудбалу, задовољан сам уласком Челсија у финале и то доживљавам као наш велики успех. Није лако остварити такав резултат у друштву великих екипа, као што су Манчестер јунајтед, Бајерн, Реал или Пари сен Жермен.  Сигурно се нећемо предати, борићемо се до последњег атома снаге и видећемо коликот о може да нам донесе.   

И један и други тим у финале улазе комплетни, нема кажњених ни повређених играча, а на последњим лигашким мечевима оба менаyера одмарала су главне играче.

- Спремни смо да пружимо максимум – поручио је Фил Фоден, нападач Манчестер ситија, који је одлучио полуфинални меч с Пари сен Жерменом. – Игра се само један сусрет и у њему свашта може да се догоди. Сигуран сам да ће се играти тврдо, биће мало прилика, али сам уверен да ћемо стићи до победе.

И у табору Челсија су оптимисти и уверени да, после тријумфа из 2009. године, поново могу да освоје трофеј.

- Дуго година играм за Челси – рекао је капитен екипе из Лондона Цезар Асприликуета. – Ово је круна моје каријере, једном се игра финале Лиге шампиона. Очекује нас тежак дуел и сигуран да ћемо дати све од себе да победимо. Атмосфера у тиму је одлична, самопоуздање је на највишем нивоу, што гарантује добру игру.

Г. Ковач  

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести