Мишковић: Мислио сам да у Србији може часно...

КРУШЕВАЦ: Досадашњи председник Напретка Марко Мишковић изјавио је да је уморан од многобројних лоших ствари у српском фудбалу и да одлази из крушевачког клуба због појединаца који се "ругају поштењу и часној борби".
Marko Miskovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Мишковић је после седам година поднео оставку незадовољан суђењем у Нишу против Радничког (3:3), коме су свирана два пенала, а у отвореном писму јавности није могао да сакрије разочараност практично свим сегментима српског фудбала.

"На челу Напретка настојао сам да потпуно самостално, личним финансирањем свих нивоа и структура клуба, покажем како се у Србији може радити часно, поштено, приватним средствима, да се може успешно улагати у спорт и достојанствено борити за успех. У тој су ми мисији највећи сарадници били играчи, административни и целокупни спортски сектор Напретка, који је неретко одолевао различитим притисцима, подносио тешку жртву зарад осећаја спортског дигнитета, часно се боривши на терену, а и ван њега, не дозвољавајући да било ко потцени рад и огроман труд. На томе сам свима дубоко захвалан", поручио је Мишковић путем званичног сајта клуба.

Напоменуо је да је, док је био на челу Напретка, отплаћен дуг од преко 1,5 милиона евра и да су уложена значајна средства у инфраструктурне, спортске и админитративне нивое клуба.

"Седам година је Напредак синоним у фудбалској Србији за честито поступање, спортско надметање и исказивање бриге за напредак домаћег фудбала у целини. Међутим, после тога остао је само горак укус обмане, изразитог разочарања и тешког умора".

Мишковић додаје да је "уморан од сазнања да лични самопрегор и часни фудбалски ентузијазам, без подршке локалне самоуправе, није бар једнако поштован као сумњиви кладионичарско-сервилни напори извесних клубова иза којих стоје органи њихових локалних самоуправа".

"Уморан сам од најразличитије галерије ликова и нарави "спортских радника" који чине ништа друго до личну телесну гарду оних који унижавају фудбалску игру, ругају се поштењу и часној борби за бодове".

Наставља и да је уморан од "судијске организације која остаје нема и глува на све добронамерне институционалне предлоге и сугестије у вези са суђењем".

"Када проговорите о томе јавно, будући да ваш глас на седницама остаје негде у тмини замагљених просторија институција унутар Фудбалског савеза, чека вас "преки суд" контроверзне Дисциплинске комисије ФСС, чији је задатак да вас, кроз осуду за вербални деликт "дисциплинује" и онемогући слободну реч", рекао је Мишковић и да је уморан и од "фудбалских картела, непринципијелности, статута скројених по мери појединца, срамотне медијске слике и потпуног ниподаштавања рада регионалних фудбалских центара".

Ипак, како каже, то му не даје право да одустане од борбе за бољитак српског фудбала у свим сегментима.

"Уколико је моја оставка на место председника Напретка корак у том правцу, ту жртву подносим достојанствено", закључио је Мишковић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести