МЛАДА ФУДБАЛСКА НАДА ИЗАБРАЛА СРБИЈУ, ХРВАТИ ЖАЛЕ: "Не било дилеме" (ВИДЕО)

Фудбалер Салцбурга Петар Ратков (20) могао би да дебитује за репрезентацију Србе која у суботу гостује у Мађарској, а три дана касније дочекује Црну Гору у групи Г квалификација за Европско првенство. Ратков је летос у трансферу вредном пет милиона евра прешао из ТСЦ Бачке Тополе у РБ Салцбург, аустријски клуб, познат по развоју талената.
1
Фото: Youtube Printscreen

Мајка Петра Раткова, рођеног 2003. у Београду, је Хрватица, па преко ње има и хрватско држављанство, а због очевог бугарског порекла може да игра и за ту репрезентацију. Хрватски фудбалски савез покушао је да га приволи да заигра за хрватску А селекцију, пошто је давао голове за младе српске саставе. Међутим, Ратков је прихватио позив селектора Драгана Стојковића те ће, када одигра само једну утакмицу, службено постати репрезентативац Србије.

Уочи квалификационих сусрета с Мађарском и Црном Гором дао је интервју за Фудбалски савез Србије. "Невероватан осећај. Нашао сам се у друштву играча које сам донедавно пратио на телевизији. Ни у једном тренутку не било дилеме, желео сам искључиво дрес Србије и жеља ми се остварила.

 

Имао сам велику подршку породице. Чекао бих и дуже да је требало. Сада сам ту, даћу све од себе како бих допринео својој репрезентацији", рекао је Ратков, који због повреде није могао да игра против Литваније (3:1) и Мађарске (1:2).

"Разговарао сам с изборником Драганом Стојковићем. Рекао ми је да сам донио исправну одлуку и да је сретан због тога. Пратио сам обе утакмице у септембар. Мађари су нас у Београду непријатно победили и дали нам додатан мотив за реванш у Будимпешти.

Радује ме најава да ће трибине стадиона у Будимпешти бити испуњене до последњег места", изјавио је Ратков, којем ће у нападу конкуренција бити Александар Митровић, Душан Влаховић, Лука Јовић и Дејан Јовељић.

Ратков је досад, у премијерној сезони у Салцбургу, уписао осам наступа и постигао један гол. Потписао је уговор до 2028, а Трансфермаркт му вредност процењује на осам милиона евра.

У Салцбургу игра са сународником Страхињом Павловићем.

"Све је лакше с њим, он је староседелац у клубу, пуно ми је помогао при адаптацији на нову средину. Живимо стан до стана, скоро делимо терасу и не раздвајамо се цео дан. Сјајан дечко, који на терену показује карактер и темперамент. У сваком тренутку зна што жели, гине за екипу и даје последње атоме снаге", изјавио је Ратков.

"Било је занимљиво када сам добио први позив Драгана Стојковића. Страхиња и Алекса су ми рекли: 'Ово ти је животна шанса, дај све од себе како би је искористио.' Морам их послушати и оправдати очекивања."

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести