Навијач Звезде продаје део столице са нереда на Максимиру

О утакмици између Динама и Црвене звезде 1990. године и данас се прича, а многи сматрају да је управо тај меч симбол распада СФРЈ.
neredi
Фото: Youtube Printscreen

Сусрет београдског и загребачког тима на Максимиру прекинут је због масовне туче, метежа и општих нереда. Утакмица никада није настављена, а навијач Звезде одлучио је да након 28 година прода сувенир са надалеко чувеног меча, и то ни мање ни више - столицу.

Грађанин из Суботице понео је са Максимира реквизит за који каже да га спасао у сукобу са присталицама Динама, 13. маја 1990. године. Баш том столицом поменути навијач Звезде бранио се од каменица хрватских навијача и сада је одлучио да је прода и то за 24.000 динара.

"Тог дана 13. маја 1990. године, још као питомац Војне гимназије у Загребу, отишао сам са другарима на "север" неколико сати пре почетка утакмице. Прво је прелетео сладолед ка нама од стране навијача Динама који су били смештени такође на северној трибини, али изнад нас и одвојени некаквим лименим плочама. Прелетела је и пластична флаша и "Делије" су почеле да лупају по оним лименим плочама, које су постепено попуштале. Група навијача Динама је некако успела да напусти тај део трибине изнад нас и ми смо овладали целом северном трибином", наводи у опису свог реквизита на аукцији сајта "Купујем-продајем" извесни Миодраг.

Он даље објашњава да је револитран бацањем каменица на навијаче Звезде са "истока" и "запада", од адреналина почео да кида седишта заједно са "колегама".

"То смо радили мало из обести, али и да се заштитимо од камења којим су нас гађали. У свом том метежу напустили смо Максимир, прво док се није откључала капија заклањајући се иза повећег дрвета нас двадесетак (лично бранећи се овим седиштем од каменица које су и даље падале са западне трибине), а након тога и од навијача Динама који су остали ван стадиона. Седиште је прокријумчарено испод јакне до собе, па након тога и до куће мојих родитеља. Све ове године је путовало где год да сам службовао (Приштина, Ниш, Ужице, Апатин и сада је у Суботици) као драга успомена... Верујем да је једино са тог догађаја", закључује Суботичанин.

Ружне сцене са "Максимира" обишле су свет, а уколико упоредите догађај од пре 28 година са оним што се данас на стадионима дешава, јасно је да је и тај пређашњи инцидент „мала маца“ у односу на данашње туче и нереде. 

Ј. В.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести