НЕМА НИШТА ОД “ПЛАВОГ КАРТОНА”, СТИЖЕ НОВО ПРАВИЛО ЗА ГОЛМАНЕ Ево колико ће од сада голмани МОЋИ ДА ОДУГОВЛАЧЕ

Једна је екипа у вођству, а лопта иде према њиховом голману који је лагано хвата: баца се у “упијач” на травњак, крадући време, а противнички се навијачи питају где је сад правило о шест секунди? Толико би, наиме, смео да држи лопту у рукама.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Готово се никад то није кажњавало, али требало би да наступи промена.

IFAB је тело одговорно за правила фудбалске игре, а пошто што је пропао план о “плавом картону”, појавила се идеја о новом правилу које би могло да службено заживи. Односно, ради се о модификовању већ постојећег правила.

Дуго нисмо видели индиректан ударац јер је голман држао лопту дуже од шест секунди, а идуће ће се сезоне тестирати правило у којем ће голмани моћи да држе лопту осам секунди уместо досадашњих шест.

Фото: Pixabay, ilustracija

 Наравно, то ће моћи да се испроба у свим ранговима, осим прва два ранга националних лига.

Што се самог правила тиче, судија ће подићи руку кад голман има право на још пет секунди с лоптом у рукама и почети да одбројава, а ако голман не пусти лопту на време - следи казна. Она би била корнер или пак убацивање у линији с једанаестерцем.

- Приметили смо све већи тренд губљења времена у игри, а то се догађа кад је лопта код голмана у рукама. Тешка је то ситуација за судије јер је тешко донети одлуку о индиректу па повећавамо то време на осам секунди. Судија ће одбројавати тако да и гледаци тога буду свесни. Надамо се да то значи повећање броја одиграних минута - рекао је Ијан Максвел, члан управног одбора IFAB-а и директор Фудбалског савеза Шкотске.

Да ли ће то помоћи силном одуговлачењу, видећемо. У ту сврху, помогли би кадрови из “Топ листе надреалиста” у којима су глумци “вежбали прекиде”, тако што су се бацали по трави, јаукали и свађали са судијом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести