Црвено-бели извукли реми спорним голом у 158. вечитом дербију

БЕОГРАД: У 158. вечитом дербију Партизан и Црвена звезда су ремизирали.
crvena zvezda partizan, Fonet
Фото: FoNet

Према свему виђеном, црно-бели су били ближи победи, али је чета актуелног шампиона успела да се издигне и освоји бод. Био је ово добар дерби, а што је још важније – миран, како на терену, тако на трибинама. Уз то, црвено-бели више нису с максималним учинком у домаћем шампионату, а црно-бели су показали да имају потенцијал за много боље партије него што су их до сада показивали.

Већ у 1. минуту Партизан је имао велику прилику. Пантић је центрирао на петерац, Борјан се оклизнуо, али је у последњем тренутку испред Јанковића успео да ухвати лопту. „Ваљак“ је боље почео дерби, чинило се да је био одлучнији, притискао је одбрану Црвене звезде, која је у тим тренуцима била несигурна. Тактика Звезде да стрпљиво износи лопту са своје половине, није доносила резултат јер су ривали с друге стране играли пресинг и брзо секли те нападе. То се догодило и у 7. минуту, када је Јанковић пресекао једну лопту, ушао искоса у шеснаестерац, али и шутирао поред гола. Стицао се утисак да тим из Љутице Богдана није веровао да ће Партизан одлучније ући у дерби, па је можда и то био разлог извесне лежерности у чети Владана Милојевића. Сјајним кретњама код црно-белих истицао се Марко Јанковић, који ниједног тренутка није имао стајао. Партизан је играо пресинг који је био непрестан, што је радовало навијаче овог клуба. Оно што је недостајало екипи Зорана Мирковића била је дрчност Рикарда Гомеша, који се често одлучивао на алиби решења, и просто бежао од лопте.

Оно што је мало ко очекивао било је то да ће ,,ваљак“ у првих двадесет минута имати четири солидне шансе, што је више него што је приказивао у дуелима и са далеко слабијим противницима. Једноставно, Партизан је био силно мотивисан, знао шта му ова утакмица доноси и кренуо по то. Због тога је Борјан имао доста посла, који је добро обављао.

Фото: FoNet

У 33. минуту, ипак, чувар Звездине мреже није могао да спречи вођство противника. Гомеш је пресекао једну лопту, кренуо у соло продор, шутирао са 17 метара и био прецизан, за искупљење Партизановог нападача који је ипак показао да може. А, у 39. минуту Гомеш је могао да постигне и други гол, али је Дегенек добро интервенисао. Полувреме је завршено вођством црно-белих, који су били далеко бољи од „вечитог ривала“.

У наставку Црвена звезда је кренула ангажованије, а Партизан се повукао на своју половину. То је узроковало више напада Звезде који су били све ближи голу Стојковића. Али, у 52. минуту севнула је десница Пантића, а лопта је уздрмала пречку. Нешто касније, уследила је добра акција Црвене звезде, завшио је Кафу ударцем са 15 метара, али право у Стојковића. Црвено-бели јесу били доминатнији, али су црно-бели добро стајали на терену, и чврстим маркацијама отклањали сваку опасност по свој гол. Друго, чинило се да су гости деловали и уморно после силних утакмица ове сезоне, па им је фалило оне оштрине у нападу коју су до сада у свим такмичењима често демострирали.

И када су изабраници Владана Милојевића долазили у прилике Боаћи је деловао приличнио индиспонирано и олако их пропуштао. Али, у 73. минуту, ипак, уследио је гол за Црвену звезду. Корнер је изведен са десне стране , а управо Боаћи главом упутио лопту у гол. Било је дискутабилно да ли је Стојковић успео да одбрани тај ударац или није, али чини се да је лопта ипак читавим обимом прешла гол линију. То је било и последње узбуђење на дербију и остало је 1:1.

БЕОГРАД: Стадион Партизана, гледалаца: 20.000, судија: Грујић (Ниш). Стрелци: Гомеш у 33. за Партизан, а Боаћи у 73. минуту за Црвену звезду. Жути картони: Зђелар, Закарић (Партизан), а Крстичић (Црвена звезда). 

ПАРТИЗАН: Стојковић 6, Н. Р. Милетић 6,5, Марковић 6, Валијенте 6, Н. Г. Милетић 6 (Урошевић), Зђелар 6, Шћекић 6,5, Јанковић 8 (Косовић 6), Пантић 7,5, Закарић 6,5, Гомеш 7 (Николић 6).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 6,5, Стојковић 6, Бабић 6, Дегенек 6, Родић 6 (Гобељић), Крстичић 6,5, Чаушић 6 (Јованчић 6,5), Кафу 6,5 (Симић 6), Бен 6,5, Марин 7, Боаћи 7.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести