СЛАВИША КОКЕЗА У Русији могло и боље; желимо ВАР у Србији

Иза Фудбалског савеза Србије, судећи по резултатима који су остварени, остаје успешна 2018. година.
Kokeza Slavisa/FSS
Фото: Фудбалски савез Србије

Наша најбоља репрезентација била је учесник Мундијала у Русији, млада селекција до 21 године, сјајним играма у својој групи, обезбедила је учешће на Европском првенству које ће се одржати 2019. године у Италији и Сан Марину, док су фудбалери Црвене звезде, иако су кренули од првог кола квалификација, заиграли и достојно репрезентовали српски фудбал у групној фази Лиге шампиона. Искористили смо прилику да о томе, али и још понеким стварима, поразговарамо са председником ФСС-а Славишом Кокезом, приликом његовог недавног боравка на Новогодишњем коктелу који је у новосадском хотелу “Шератон” организовао Фудбалски давез Војводине.

- Заиста је година која остаје иза нас била веома успешна, иако сам свестан да је било и неких ствари које смо могли боље да урадимо - истакао је Кокеза. - Сам пласман на Светско првенство у Русији био је велики успех за нашу земљу, иако нисам задовољан учинком нашег државног тима тамо. Планирали смо и надали се да можемо да прођемо у другу фазу Мундијала, али, нажалост, због нас самих, али и околности које су се дешавале и које су свима добро познате, у томе нисмо успели. То је нешто због чега жалим у 2018. години, али, с друге стране, морам да нагласим позитиван утисак који је оставио пласман младе репрезентације на Европско првенство, трећи пут заредом. Очекујем да ћемо читавој Европи показати да с нама тамо мора озбиљно да рачуна и да ћемо остварити конкретан и велики резултат.

Како коментаришете резултате српских клубова у европској конкуренцији?

- У 2017. години Црвена звезда и Партизан су играли у групној фази Лиге Европе, а у 2018. су београдски црвено-бели направили искорак и обезбедили учешће у најјачој групи Лиге шампиона. То је одличан резултат и користим још једном прилику да похвалим људе из руководства Црвене звезде, пре свега тренера Владана Милојевића и играче, јер је то велика ствар за српски фудбал у целини, који је тим чином пуно добио на значају и промоцији.

Током минуле године ФСС је освежен новим људима, па су вам се придружили у руководству Дарко Ковачевић, а однедавно и Марко Пантелић?

- Реч је о великим именима нашег фудбала. Ковачевић је спортски директор ФСС и директно је задужен за рад са свим репрезентативним селекцијама, с акцентом на А и млади тим. Уз њега је и Горан Василијевић, који је директор млађих селекција, док су Ненад Бјековић и Марко Пантелић, заједно с Ковачевићем, задужени за координацију и баве се свим питањима везаним за националне репрезентације. Реч је о људима који су се доказали као играчи и функционери и који су свој читав живот посветили фудбалу. О Марку Пантелићу имам изузетно добро мишљење и очекујем да ће својим радом оправдати поверење које је добио.

Актуелна тематика везана је за ВАР технологију, односно њену имплементацију у српски фудбал. Колике су шансе да ће се то догодити у блиској будућности?

- Видели сте да је ФИФА већ почела да примењује ВАР технологију на својим такмичењима, а очекује се да ће сада то учинити и УЕФА на утакмицама Лиге шампиона. У доста водећих фудбалских земаља она је такође увдена, али све то прате озбиљни и конкретни проблеми. ВАР је изузетно скуп и ФСС, односно наши клубови нису баш у финансијској ситуацији да поднесу тај трошак. Ипак, сигурно је да ћемо пратити европске трендове и да ће, баш као што је дошла у друге земље, ова технологија стићи и код нас. Лично мислим да ВАР треба да буде уведен у српски фудбал, али ћемо најпре организовати састанак Заједнице професионалних клубова Суперлиге и Прве лиге Србије, како бисмо чули шта они мисле и какве су њихове жеље по том питању. У договору с клубовима решаваћемо те ствари и поступати. ВАР нам је потребан, али ћемо у вези с његовим увођењем настојати да усагласимо с већином наших клубова и у складу с тим вући ћемо даље потезе - закључио је Славиша Кокеза, председник ФСС-а.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести