Тријумф Србије против Литваније у 1.колу Лиге нација

Литванија – Србија 0:1(0:1) Фудбалска репрезентација Србије је победом стартовала у новом европском такмичењу у Лиги нација.
1
Фото: ФСС

„Орлови" су  у већем делу доминирали на вештачкој трави у Виљнусу у мечу са Литванијом, међутим, мора се рећи да   смо доста грешили у одбрани, млади дефанзивци Миленковић и Вељковић у неким моментима нису били на висини задатка и домаћа репрезентација је у финишу меча могла да дође и до ремија.  Најбољи фудбалер нашег тима био је Душан Тадић, који је игра на месту плејмекера и све време сусрета водио игру нашег тима. Постигао је и једини гол, могао је и други, али је промашио можда и олако други пенал.

Добро смо играли и на средини терена, упорни  Максимовић представљао је право освежење за репрезентацију Србије, а добро су се кретали и навални играчи. Једино је шкрипало у одбрани, штоперски пар се никако није сналазио,  али на срећу нисмо примили гол.

Измењени састав Србије добро је ушао у утакмицу, Душко Тадић, који је добио улогу плејмекера, брзо је повезао наше редове, лопта је брзо ишла од ноге до ноге и после петнаестак минута игре Митровић је имао лепу прилику, али је закаснио за делић секунде, па је погодио само стативу. Литванци су се у првих двадесетак минута оријентисали углавном на одбрану свог гола, и само ретко контранападима покушавали да угрозе гол безпосленог Дмитровића. А ми смо претили углавном после прекида, чак у два наврата имали смо лепе шансе, али завршни ударац није био прецизан. Можда је прилика Родића била најбоља, али је он са седам метара из лепе позиције погодио стативу. И онда, у финишу првог дела сусрета смо повели. Погрешили су Литванци на својој половини, лопта је дошла до Костића који је упослио Тадића, а пословођа нашег тима је негде на пеналтику пронашао Митровића, ког је с леђа оборио Климавичиус. Судија Маден из Шкотске ни једног тренутка  није оклевао  и без размишљања је показао на белу тачку. С линије пенала Тадић је био сигуран , голамана Сеткуса послао је у леви угао, а лопту у десни.

Слика на терену се није пуно променила ни у наставку меча, додуше, Литванци су у другом делу делу били нешто предузимљивији и углавном  контрама су угрожавали наш гол. Међутим, и даље  је репрезентација Србије контролисала меч и са мало среће могли смо постићи нови гол. Прво је Живковић са двадестак метара погодио стативу, већ у следећем нападу Митровић је поново оборен  у шеснаестерцу домаћег тима, али је пиштаљка судије Мадена остала нема. Само двадесетак секунди касније Митровићев ударац главом голман домаће репрезентације је крајним напором избио у корнер. Једину праву прилику Литванци су имали у 75. минутуи и то после контре, међутим, Чернич је из иделне прилике са само десетак метара промашио гол.

У последњих петнаестак минута играло се углавном пред голом Литванаца, Митровић је после центаршута погодио још једном пречку, а мало касније после  фаула над Вељковићем досуђен је нови пенал за наш тим. Међутим, други пу Тадић није био успешан, његов шут је прочитао голман Сеткус. А онда, у последњих пет минут несхватљив пад у игри наше репрезентације: Миленковић је поклонио једну лопту Литванцима, али на срећу Дмитровић и Максимовић су отклонили опасност. Потом су Литванци после корнера имали изгледну прилику, али на срећу успели смо да сачувамо нашу мрежу и победу.

Г. Ковач   

ВИЉНУС: Стадион: ЛФФ, гледалаца 5.000, судија: Боби Маден (Шкотска), стрелац: Тадић у 38. минуту (из пенала), жути картони: Новиковас (Литванија),  Родић, Максимовић (Србија).   ЛИТВАНИЈА:  Сеткус 7, Климавичус 6, Јанкаускас 6, Ваитакунас 7, Зулпа 6, Баравијукас 6, Новиковас 6, Куклис 6 (Воротјомас 6), Вербицкас 6(Шермас), Сливка 6, Чернич 6.

СРБИЈА:  Дмитровић 7, Рукавина 6, Миленковић 6, Вељковић 6, Родић 6 (Коларов), Максимовић 7, Матић 7(Лукић), Костић 6 (Радоњић), Тадић 8, Живковић 7,  Митровић 8.

 

Резултати Прва лига А група

Nema~ka-Francuska 0:0 Ц група

Italija-Poqska 1:2

Друга лига

А група

Чешка – Украјина 1:2

Б група

Turska-Rusija 1:2

Д група

Vels-Irska 4:1

Трећа лига

А група Albanija-Izrael 1:0

Ц група

Norve{ka-Kipar 2:0

Словенија – Бугарска 1:2

Д група

Litvanija-Srbija 0:1

Rumunija-Crna Gora 0:0

Четврта лига

А група

Kazahstan-Gruzija0:2

Азербајџан – Косово 0:0

Ц група

Farska Ostrva-Malta 3:1

Д група

Gibraltar-Makedonija 0:2

Letonija-Andora 0:0

Данас

Severna Irska-BiH(15)

Белорусија-Сан Марино(18)

Finska-Ma|arska (18)

[vajcarska-Island (18)

Engleska-[panija (20.45)

Estonija-Gr~ka (20.45)

Луксембург-Молдавија (20.45)  

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести