УЕФА коефицијенти: Србија престигла Хрватску, Грчка близу

БЕОГРАД:  Фудбалери Партизана победом на гостовању Астани (2:1) у Лиги Европе, само два дана од тријумфа Црвене звезде над директним конкурентом Олимпијакосом (3:1) у Лиги шампиона, донели су Србији скок преко Хрватске на УЕФА листи по коефицијенту земаља на 17. место.
uefa, tanjug
Фото: Tanjug/ J. Pap, arhiva

Србија има 24.750 бодова, 375 више од Хрватске која ће следеће сезоне имати два представника у квалификацијама за Лигу шампиона, али ће их већ наредне изгубити.

На том, 15. месту, тренутно је Грчка са 25.300, одмах иза је Кипар (25.000) и веома је битно јер од 2021. године креће Конференцијска лига, треће по снази такмичење у Европи, па клубови из земаља слабије рангираних од 15. позиције неће моћи да играју у квалификацијама за Лигу Европе.

Предност Србије у тој трци за сезону 2021/2022 је то што има два адута - Црвену звезду и Партизан, а конкуренти Грчка, Кипар и Хрватска по једног и то Олимпијакос (Лига шампиона), АПОЕЛ (Лига Европе) и Динамо Загреб (Лига шампиона).Уколико Срби не дођу до великог подвига ове сезоне, много велике шансе имаће наредне јер Чеси, који су 13. сада, Грци и Хрвати бране већи број бодова.

Наравно, српски клубови у том случају морају опет да бележе одличне резултате, али и да се "вечитима" по успесима бар мало придруже и други представници из Суперлиге.

EUR/RSD 117.0868
Најновије вести