Историјски сусрет лидера две Кореје: Прекид непријатељстава

ПАНМУНЏОМ: Северна и Јужна Кореја договориле су прекид свих непријатељских деловања "на земљи, на мору и у ваздуху" која могу да узрокују војне тензије и сукобе након данашњег самита лидера ових земаља у пограничном селу Панмунџом.
kim jong un moon dae in tanjug ap
Фото: Tanjug/ AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и председник Јужне Кореје Мун Џае-ин објавили су да ће, почевши од 1. маја, обуставити пропаганду путем звучника којом су две земље засипале једна другу преко граничне линије дуж које је постављено тешко наоружање, као и да ће пропагандна опрема бити размонтирана.

АП наводи да су се две Кореје договориле да престану да преко границе бацају пропагандне памфлете.Наводи се да су се две земље такође договориле предузимање корака на гушењу релативно честих сукоба око западне поморске границе проглашењем тог подручја "зоном мира" и гарантовањем безбедности рибара из обе земље.

Кореје планирају да у мају одрже разговоре представника двеју војски како би напетости биле додатно смањене.Северна и Јужна Кореја договориле су и да на јесен јужнокорејски председник Мун Џае-ин посети Пјонгјанг.

У заједничкој декларацији не прецизира се када би то могло да се деси, већ само стоји да ће се Мун са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном састајати редовно и разговарати путем недавно успостављене "вруће линије".Северна и Јужна Кореја саопштиле су да ће заједно настојати да у разговорима са САД, а потенцијално и Кином, званично окончају Корејски рат који је завршен примирјем и Кореје техницки оставио у стању рата.

Фото: Tanjug/ AP

Корејски рат је трајао од 1950. до 1953. године.АП наводи да су севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и председник Јужне Кореје Мун Џае-ин обавили данас након њиховог самита у пограничном селу Панмунџом да ће Кореје настојати да дође до разговора три стране укључујући Вашингтон или четири стране који би укључили и Пекинг, о претварању примирја у мировни споразум и успостављању трајног мира на Корејском полуострву.

Наводи да су две Кореје објавиле и да се надају да ће стране бити у стању да објаве званични крај рата до краја ове године.АП оцењује да, и поред тога што је амерички председник Доналд Трамп дао "благослов" двема Корејама да разговарају о окончању рата, не може бити правог решен ја без укључивања Вашингтона и других страна које су учествовале у том рату, зато што Јужна Кореја није била директна потписница споразума којим су заустављене борбе.

Севернокорејски лидер Ким и председник Јужне Кореје Мун потписали су и декларацију којом су договорили рад на "потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва", преноси Ројтерс.АП наводи да и поред договора око тога да се полуострво ослободи нуклеарног наоружања, две Кореје нису успеле да понуде било какве нове специфичне мере како би се то постигло.

Претходно је Јужна Кореја објавила да су Ким и Мун имали "озбиљне, искрене" разговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва и трајном миру током прве сесије самита у пограничном селу Панмунџом.

Фото: AP Photo/Eugene Hoshiko
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести