Аба лига: ПАНТЕРОВ ПЛЕС вредан 7. шампионског прстена ПАРТИЗАНА

После 10 година кошаркаши Партизана освојили су АБА лигу.
Emilija Jovanovic
Фото: Emilija Jovanovic

Црно-бели су после сјајне нападачке представе надиграли Црвену звезду и дошли до рекордног, седмог шампионског прстена на Јадрану.

Приметно је било од почетка да је клуб из Хумске изузетно мотивисан да освоји трофеј и поправи утисак из претходна два сусрета. Оно што је Партизан почео да игра од првог минута може да се назове стихијом, узимајући у обзир то какав је то био налет црно-белих, који су ношени рекордном посетом на трибинама играли на врхунском нивоу. Пантер је ушао у ритам, уписао шест поена заредом и трасирао пут својој екипи ка већој предности.

Не само да је шутер Парног ваљка играо изузетно, то су радили сви чланови прве петорке. Почев од Мадара, који је мучио Вилдозу толико да је Ивановић морао да га замени Кампацом већ после три минута. Ни то није помогло. Расположен је био и Нанели. Тројкама је запалио, већ наелектрисану арену, која је само чекала моменат за ерупцију. Ништа лошији није био ни Смаилагић. Већ препознатљивом енергијом у првом кварталу уносио је немир у табор супарника.


Кевин Пантер најкориснији играч (МВП) финалне серије АБА лиге

БЕОГРАД: Капитен кошаркаша Партизана Кевин Пантер изабран је за најкориснијег (МВП) играча финалне серије АБА лиге у којој су "црно -бели" победили Црвену звезду 3:2 и освојили регионалну титулу после 10 година.

Пантер је у мајсторици постигао 32 поена, уз индекс корисности 36, а у целој серији укупно је дао 86 поена и на сваком мечу је био двоцифрен.


Када се све то искомбинује, епилог је био јасан – двоцифрена разлика у корист Партизана и апсолутна контрола утакмице. Међутим, онај који је био најзаслужнији за рапсодију црно-белих био је Ледеј. Узастопним погоцима са дистанце казнио је сваку грешку у одбрани ривала. На његовим крилима, Обрадовићев састав дошао је до плус 17, да би се прикључио Лесор и домаћин је водио са високих плус 21, што је било максимално. Једини који је чинио штету Партизану био је Добрић. Сакупио је 13 поена за полувреме, али то није било довољно низашта више од заостатка од 20 разлике – 54:34. На другој страни, незаустављив је био Пантер, стрелац 15 поена.

Небројено пута до сада црно-бели су испуштали скоро 20 разлике. У Купу је било 18, против Реала у два наврата такође 18, тако да је било јасно да је дуел далеко од готовог. Испоставило се управо тако. Онај који је био међу најлошијима у првих 20 минута, Бентил, био је најбољи у трећој деоници. Везао је неколико тројки и захваљујући њему се бранилац трофеја примакао на једноцифрен заостатак.

Права драма уследила је када је Кампацо погодио тројку уз звук сирене, за минус седам пред последњих 10 минута. Било је евидентно. Партизан је био у проблему. Мало су црвено-бели промашивали, а када би то урадили, купили су офанзивне скокове, што их је одржавало у животу. Није прошло пуно времена и Обрадовићева екипа је водила само четири разлике, након што је Недовић погодио кош уз фаул.

Одбио је тај налет домаћин, пошто је Егзум преузео одговорност, када је, чинило се, нико други није смео. После његовог закуцавања, Партизан се вратио на нешто комфорнијих плус девет. То је на крају било довољно да се утакмица приведе крају и затвори серија.

Кошаркаши Партизана нови су шампиони АБА лиге, чиме је срушена дугогодишња доминација Црвене звезде.

Партизан – Црвена звезда 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17)

БЕОГРАД: „Штарк арена“, гледалаца: 22.200, судије: Пукл, Јавор, Хордов.

ПАРТИЗАН: Вукчевић, Ледеј 15, Аврамовић, Копривица, Пантер 30, Смаилагић 8, Егзум 8, Нанели 12, Лесор 10, Трифуновић 5, Анђушић, Мадар 4.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Холанд, Вилдоза 3, Лазаревић, Кампацо 10, Митровић 8, Лазић, Мартин 9, Добрић 18, Недовић 12, Марковић, Петрушев 7, Бентил 15.

 

В. М. Петровић

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести