Александар Ђорђевић подржао пројекат "Скок"

БЕОГРАД: Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Саша Ђорђевић укључио се у јединствену кампању за групно финансирање путем које се прикупљају средства за последњу фазу снимања документарног филма "Скок" о кошаркашици Наташи Ковачевић, израду и постављање споменика којим се чува успомена на корене спортског пријатељства Србије и Француске, као и за акцију Фондације Наташа Ковачевић - школе кошарке за девојчице.
Aleksandar Djordjevic/Fonet
Фото: FoNet

"Као селектор Србије, али и некадашњи репрезентативац, одлучио сам да подржим кампању за групно финансирање завршетка пројекта ''Скок'' који промовише право лице спорта: спортску борбу, пријатељство у спорту и неговање спортске традиције", изјавио је Ђорђевић. 

Он је нагласио да је, имајући у виду какав је борац Наташа Ковачевић, сигуран да филм о њој неће бити обична спортска прича, већ мотивација за све који се на дневном нивоу боре са малим препрекама. 

"Идеја да се кроз овај пројекат, у склопу филма, подигне споменик утемељивачима српске школе кошарке у Београду и њиховом тренеру, првом професионалном селектору наше репрезентације Анрију Хелу, заслужује шире ангажовање наше јавности. Драго ми је да могу да се прикључим личностима које су већ подржале овај пројекат, али и институцијама као што су кошаркашки савези Србије, Француске и Београда и Амбасада Француске у Београду", додао је Ђорђевић. 

Он је приложио кошаркашку лопту с потписом председника КС Србије Предрага Даниловића и својим, која ће се на платформи за групно финансирање наћи као један од симболичних поклона за одређену донацију.

До сад је на платформи Индиегого кампању подржало својим донацијама 45 људи из 10 земаља.

Поред Ђорђевића, међу донаторима из света кошарке су још тренер Зоран Лукић (Нижњи Новгород, Русија) и Кошаркашки клуб Земун. 

Кошаркашица Наташа Ковачевић је у 19. години изгубила ногу у саобраћајној несрећи у Мађарској, 7. септембра 2013.

Само две године након овог догађаја она је већ играла са специјалном спортском протезом за Кошаркашки клуб Црвена звезда и одиграла је целу сезону у првој кошаркашкој лиги Србије и освојила са својим тимом куп Србије.

Продуцентска кућа CinneSport је у копродукцији са Cinnamon Филмом у последње две године снимила 70 одсто филма “Скок” на великом броју локација у шест земаља (Србија, Италија, Сан Марино, Француска, Немачка и Мађарска) и 12 градова (Београд, Вршац, Милано, Монца, Сан Марино, Римини, Ћезена, Болоња, Ница, Париз, Минхен, Ђер). 

Као протагонисти се у филму појављују француски кошаркаши Тони Паркер и Борис Дијао, затим Дејан Бодирога, дугогодишњи генерални секретар ФИБА Бора Станковић, председник КС Француске Жан Пјер Сита, директор за међународне односе КС Француске Горан Радоњић, селектор француске репрезентације Венсан Коле, представници руководства Кошаркашког савеза Србије, некадашњи голман фудбалске репрезентације Србије Саша Стевановић, једна од најбољих кошаркашица Европе свих времена Амаја Валдеморо, доскорашњи селектор српске женске репрезентације Марина Маљковић, Наташин брат Иван, отац Вукашин и други...

Филм прати и Наташин рад у њеној Фондацији, као и њену мисију да се одужи држави Француској која ју је безрезервно подржала кад јој је било најтеже (они су обезбедили специјлану спортску протезу за Наташу). 

Она је дошла на идеју да у Београду подигне заједно са грађанима Србије и Француске (и уз помоћ кошаркашких савеза обе земље) споменик којим се чува успомена на великане српске кошарке, али и на корене спортског пријатељства Француске и Србије у спорту. 

Споменик би представљао антологијску фотографију кошаркашке репрезентације Југославије с њеним селектором, Французом Анријем Хелом, у Ници почетком 1950. године, на квалификацијама за Прво светско првенство у кошарци. 

Редитељ филма “Скок” је Ивица Видановић, а сценариста новинар Александар Милетић, ауторски тандем, који, између осталог, стоји иза документарног филма и серијала “Били смо прваци света”.

Филм су до сада подржали Филмски центар Србије, Кошаркашки савез Француске и Кошаркашки савез Србије, Кошаркашки савез Београда и Амбасада Француске у Београду. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести