(ВИДЕО) БИВША КОНТРОВЕРЗНА ЗВЕЗДА НБА ЛИГЕ УДАРИЛА ПО ЈОКИЋУ И ДОНЧИЋУ Омекшали су правила у НБА због Европљана

Последњих година приметно је да у НБА клубовима све више Европљана води главну реч, а то се неким Американцима баш и не допада. Један од њих је и некадашњи троструки Ол-Стар играч Гилберт Аринас који сматра да је чак и лига уређена тако да одговара играчица са оне стране Атлантика.
s
Фото: Youtube printscreen/ TJ Sports USA

Никола Јокић, Лука Дончић, Јанис Адетокумбо тренутно су међу водећим кандидатима за МВП титулу, а ту је још мноштво играча са "старог континента" који играју водеће улоге у НБА клубовима. Домантас Сабонис, Лаури Марканен, Франц Вагнер, Богдан Богдановић...

Међутин, некадашњи члан Вашингтона, Орланда, Голден Стејта и Мемфиса, Гилберт Аринас, сматра да за то нису толико заслужни толико њихови играчки квалитети, већ да је сама НБА лига удесила правила тако да се Европљани што лакше прилагоде и на тај начин "смекшала" лигу. НБА је укинула агресивну кошарку како би се отворила према Евролиги. Када су Европљани почели да долазе, лига је била превише тешка и прежестока за њих. На крају су омекшали правила како би се отворили према иностраним играчима- рекао је Аринас у једном подкасту и додао:

- Нису омекшали правила за Американце, већ само за оне који долазе из Европе. Шта мислите зашто говоре да ће Европљани предводити лигу за пет година. Више тројки, додавања, то није наша лига, није амерички стил, то је европски стил игре- сматра Аринас.

Није се контроверзни кошаркаш, који је својевремено кажњаван због уношења ватреног оружија у свлачионицу и претњи саиграчу, ту зауставио:

- Како да постану глобални бренд, ако је за Европљане лига физички прежестока? Морали су да пронађу начин да им омогуће долазак у лигу. Увели су више шутирања како би такви играчи могли да преживе - рекао је популарни "Агент Зиро".

Аринас је и раније омаловажавао игре Николе Јокића, за којег је и након освојене НБА титуле рекао да "никада неће бити мегазвезда".

(Блиц.рс)

"The NBA took away aggression to open up the Euro league. When they first started getting here, it was too rough for them and they didn't make it. So eventually they softened the rules to open up international."

Gil explains why NBA style and physicality changed pic.twitter.com/ctbyni0bh6

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести