Да на СПЕНСУ УЖИВАЈУ у нашој игри, ДИМИТРИЈЕ ЖИВКОВИЋ, тренер Новосадске ЖКА

Кошаркашице Новосадске ЖКА избориле су опстанак у драматичној завршници прошле сезоне, пошто до последње утакмице нису знале да ли ће се вратити у нижи ранг такмичења.
Приватна архива/ Димитрије Живковић задовољан прелазним роком
Фото: Приватна архива/ Димитрије Живковић задовољан прелазним роком

То се није десило, па ће и други новосадски тим, поред Војводине, играти и наредне сезоне у елитном првенству Србије. Минули период је за ЖКА била турбулентан. Није прошло много времена када је после слабијих игара Димитрије Живковић заменио Милана Иванића на кормилу тима. Живковић ће и убудуће водити Новосађанке, а на почетку разговора за „Дневник” истакао је да није било нимало лако сачувати састав у највишем рангу такмичења.

– Утисак је да је то био озбиљан успех. Имали смо доста проблема. Остварили смо зацртани циљ, а то је био опстанак. Највећи проблем је што сам дошао на неселектирану екипу. Друга ствар је што сам први пут водио женску екипу. Било је потребно мало времена док се нисам уклопио и док играчице нису навикле на мене – рекао је тренер Новосадске ЖКА.

Опстанак у лиги није био једина позитивна ствар из претходне сезоне, према речима Живковића.

– Увидео сам и да је свака играчица напредовала макар у неком сегменту. Играли смо добру кошарку. Било је успона и падова и једна од потешкоћа била је и та што смо малтене у новембру радили припреме, па су девојке из успона форме дошли до пада крајем децембра. То смо морали да нивелишемо и касније смо победили утакмице које је требало да победимо. Највећи успех је што су остале оне играчице за које сам и желео да остану.


Из ЖКА у Америку

Јуниорка ЖКА Нађа Максимовић била је део НБА кампа у Лас Вегасу, а тренер првог тима Димитрије Живковић је навео да је тек очекују велике ствари.

– Нађа је ћерка од наше прослављене кошаркашице Слободанке Маскимовић и драго ми је што су обе у клубу. Није још кренула да ради са првим тимом, али пратимо све то. Она се развија како треба, иде добрим путем и још један је плус што јој је мама била играчица у ВНБА. Иде узлазном путањом и далеко ће догурати – мишљења је Живковић.


Живковић је истакао да је заједно са стручним штабом направљена анализа у вези са тим ко ће у наредном периоду носити дрес ЖКА, као и то ко није довољно доприносио екипи.

– Остала је капитен Ана Перић, што нам је било најбитније, као и Анђела Јекић, Лара Бошњаковић, Александра Прцовић и Јована Ђурић. Напустила нас је искусна Анђела Радовић, бек Софија Ждрња и плејмејкер Јелена Бабајић. Остале су продужиле уговоре, неке су и имале важеће.

Када је реч о плановима за нову сезону, на њима се активно ради.

– Почетак припрема планиран је за 14. август. Довели смо појачања на бековској позицији. То је Сара Опачић из Партизана, као и Дуња Гверо, која је искуснији бек и највеће појачање у предстојећој сезони. Она је била моја прва жеља и управа је услишила то. Довели смо и младу играчицу, јуниорку Мију Бикицки, док је Настја Буловић из кадеткиња пребачења у први тим. Имамо још да попунимо позицију пет, и у зависности од буџета ћемо видети да ли ћемо довести још некога или не.

Живковић је потом детаљније објаснио карактеристике два главна појачања.

– Видео сам да су нам потребни кошгетери. Зато је прва жеља била Дуња Гверо, која је играла и нашу лигу, али и у иностранству. Доста ће допринети побољшању наше игре, сматрам је за рутинера. Сара Опачић нам се доста допала, видели смо њену агресивност у одбрани. Добра је у шуту за три, што смо тражили.

За разлику од прошле сезоне, стратег ЖКА је сада имао прилику да сам по својој жељи формира тим, али није желео да гледа превише у будућност, када су циљеви у питању.

– План је да идемо од утакмице до утакмице. Ове године, лига ће бити занимљивија и уједначенија. Нико неће одскакати. Као што су прошле године Звезда и Краљево. Свако ће сваког да побеђује и то је добра ствар. Неке назнаке су да ће четири екипе да испадну, тако да ће бити интересантно. Зацртани циљ немамо, надам се да се неће поновити прошла сезона, када смо у последњем колу обезбедили опстанак. Оно што је мени битно је да играмо лепу кошарку и да љубитељи долазе на Спенс да уживају – закључио је Димитрије Живковић.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести