КОШАРКАШИ СРБИЈЕ У ДОБРОМ РАСПОЛОЖЕЊУ ОЧЕКУЈУ ПОЧЕТАК СП "Орлови" стигли  спремни у Манилу

Без два најбоља играча, Богдана Богдановића и Николе Милутинова, кошаркаши Србије савладали су са 89:85 нимало наивне Бразилце, предвођене новим појачањем Црвене звезде, Јагом дос Сантосом. Тиме је освојен пријатељски турнир "Куп солидарности".
k
Фото: U Manilu s trofejom u rukama/KSS

Било је успона и падова током последње провере "орлова" пред старт Светског првенства, али је свеукупни утисак позитиван. Имала је наша селекција и двоцифрену предност у другој половини утакмице, која је, управо због мањих осцилација, на крају анулирана. Међутим, ас Мајами Хита Никола Јовић није дао ривалу да дође до потпуног преокрета, па је тројком зацементирао победу српског тима. Управо је Јовић један од главних утисака, када је реч о "орловима". Светислав Пешић се умногоме ослања на његову игру у транзицији, и на томе темељи добар део плана игре, чији је камен темељац чврста одбрана.

Мораће Србија да ради још доста да дође до тог нивоа, али зато и служе утакмице у групној фази против, реално, супарника нижег квалитета – Порторика, Кине и Јужног Судана.

Свестан тога, Пешић је био задовољан партијом коју је његов састав пружио у сусрету са "кариокама".

– Требала нам је оваква једна утакмица против Бразилаца, који су велики и високи са искусним спољним играчима и знају да играју, имају атлетику. То је екипа која је добила Аустралију пре недељу дана . Добра провера, поштедели смо Богдановића и Милутинова, јер су мал више играли раније. Остали су, који нису до сада много играли, добили су минуте и ово је припрема за све што нас чека од 26. августа. Следи одмор и рад на детаљима. Екипа се развија и у добром смо расположењу, и то је важно, да се добро припремимо и адаптирамо на временску разлику – навео је селектор.

Алекса Аврамовић био је међу најистакнутијима у редовима српског тима. Одлично је притискао бекове ривала, а успут постигао и 14 поена. Доказао је да ће бити веома важан шраф у изазовима који предстоје.

– Бразилци су квалитетни, са НБА играчима и бившим НБА играчима и сјајно су повезани са центрима попут Бруна Кабокла, који је одличан. Имали смо и пад и ситних пропуста, али интензитет је био на високом нивоу и без двојице наших најбољих играча изнели смо меч на прави начин – рекао је Аврамовић.

Филип Петрушев био је најзапаженији. Са 17 поена био је нерешив проблем за центарску линију Бразила.

– Добар турнир за нас, две победе. Подигли смо форму у односу на турнир у Грчкој, али и даље имамо неколико ствари да коригујемо пре почетка првенства. Били смо некомплетни и оно право тек предстоји. Бићемо најбоља верзија тек у Манили – навео је бивши центар Црвене звезде.


Пешић одредио коначан списак

Селектор репрезентације Србије Светислав Пешић објавио је коначан састав од 12 имена за Светско првенство.

На њему неће бити Алексе Раданова, који је последњи прецртан, па ће "орлови" на планетарној смотри наступити у следећем саставу: Богдан Богдановић, Алекса Аврамовић, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Стефан Јовић, Никола Јовић, Никола Милутинов, Дејан Давидовац, Душан Ристић, Филип Петрушев и Бориша Симанић.


Биланс српске репрезентације на крају припрема је задовољавајући - после уводне две победе иза затворених врата над Црном Гором и Пољском, "орлови" су тријумфовали и против Грчке, Порторика и, у последњем дуелу, против Бразила. Једини неуспех дошао је против Италијана и то у драматичној завршници, а Богдановић је имао чак и шут за победу.

Србија је данас стигла у Манилу, где је другог дана такмичења, 26. августа, очекује дуел против Кине, у првом колу Б групе Мундобаскета.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести