Кошаркаши Војводине јачи од силних проблема

Кошаркаши Војводине су два кола пре краја  првенства и математички обезбедили опстанак, у једној од сигурно најтурбулентнијих сезона у историји клуба.
Prica Dusan/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/ Капитен Војводине Душан Прица у акцији 

Иако је на почетку године све изгледало дијаметрално другачије, Војводина је остала без очекиване финансијске инекције. Са најмањим буџетом у Кошаркашкој лиги Србије, као и најмлађом екипом (просек 20 година и 4 месеца) Новосађани су сврстани међу главне кандидате за испадање. Беспарица је одвела неколицину играча у друге клубове.Током сезоне клуб су напуштали Лука Анђушић (Металац, Ваљево), капитен Теодор Атанасов (Шпанија) и најбољи стрелац тима Ђорђе Џелетовић (Румунија). У таквој консталацији ствари требало је много мудрости и гимнастике да се млади и неискусни играчи обуче и мотивишу за изазове које носи прволигашко надметање, што сигурно није било лако.

-Чињеница да смо обезбедили опстанак за мене је као да смо освојили титулу – каже тренер Филип Соцек. – Много мука смо имали током сезоне, али су момци стварно остављали срце на терену. Иако имамо изузетно млад тим, ове сезоне смо „докторирали“ неизвесне завршнице и утакмице које су отишле у продужетак. Већину смо их добили.

Поред чињенице да су најмлађа екипа у КЛС, тешка финансијска ситуација условила је и сужен избор играча. Војводина, од одласка Атанасова, нема ни једног класичног центра. Црвено – бела млађарија се на позицији пет носи са  вишим и снажнијим кошаркашима. Капитен Душан Прица, иако висок 196 центиматара, једини физички може да парира снажним центрима противничких тимова, а то ради одлично. Током сезоне, ростер је попуњаван  у огромном раскораку између жеља и могућности, са младим и неафирмосаним кошаркашима, али напредак код већине њих је брзо био видљив. Посебан куриозитет је чињеница да Војводина има убедљиво најмлађе креаторе игре, с обзиром да је први плеј Алекса Стојановић пред крај минуле године напунио 19 година, а његов колега Александар Шрајер тек постао пунолетан.

Теоретски, уколико би се неки резултати поклопили, Војводина би након последња два кола могла да стигне и до осме позиције и пласмана у Суперлигу, чиме би био поновљен лањски успех, када је после много година на Спенсу виђен Партизан, ФМП... Но, с обзиром да је клуб у тешкој ситуацији, опстанак у овом тренутку делује као права премија.   

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести